Geld en Verzekeringen

Geld en Verzekeringen.

Als je nog niet volwassen bent, dan betalen je ouders vaak het meeste van je onkosten. Daarnaast hebben veel jongeren met hun ouders een afspraak over het krijgen van zakgeld en/of kleedgeld, misschien zelfs wel over het betalen van kostgeld.
Wil je meer weten over de hoogte van zak- of kleedgeld of tips om meer geld van je ouders te krijgen, kijk dan op www.nibudjong.nl keuzemenu: geld van je ouders.
 

Baantjes
Zie werk.

 

Studiefinanciering

Als je 18 jaar bent en naar het beroeps- of hoger onderwijs gaat dan heb je recht op studiefinanciering. Dit is ook inkomen, kijk voor meer info op  https://www.duo.nl/particulier/Belasting
Belasting wordt automatisch ingehouden op je loon. De Belastingdienst gaat ervan uit dat je het hele jaar werkt. Daardoor betaal je meestal te veel. Dan heb je recht op belastingteruggave. Wat je hiervoor moet doen is een verzoek voor teruggaaf jongeren (Tj) over het betreffende jaar indienen. Hiervoor heb je wel de jaaropgaven van je werkgever nodig. Kijk voor meer informatie en het Tj biljet op: www.belastingdienst.nl

Schulden
Kom je niet uit met je geld, heb je regelmatig tekort of zelfs schulden?
Op de volgende site staan handige tips om te zorgen dat je niet tekort komt en je schulden af te lossen. www.nibudjong.nl

Info Schuldhulpverlening

Kijk op de site van het GKB voor jongeren en schulden https://gemeente.groningen.nl/jongeren-en-schulden

Verzekeringen:

Er zijn veel verschillende soorten verzekeringen die je kunt afsluiten. Een paar verzekeringen zijn verplicht vanuit de overheid. Daarnaast zijn er verschillende verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel handig. In dit artikel leggen we je uit welke verzekeringen verplicht zijn en welke niet.

Welke verzekeringen zijn verplicht?

 Zorgverzekering (basisverzekering)

Je zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en eventueel een aanvullende verzekering. De basisverzekering is verplicht voor iedere Nederlander van achttien jaar en ouder. Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering.

 Autoverzekering (WA-verzekering)

Staat er een auto op je naam? Dan ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Daarmee ben je verzekerd voor schade die je met je auto aan anderen toebrengt. De WA-verzekering is verplicht voor je auto, maar ook bijvoorbeeld voor motors, brommers en scooters.

 Opstalverzekering

Een opstalverzekering heb je alleen nodig als je een koophuis hebt. Deze verzekering is wettelijk gezien niet verplicht, maar hypotheekverstrekkers eisen die vaak wel. Daarom valt de opstalverzekering eigenlijk ook onder de verplichte verzekeringen. Met een opstalverzekering ben je verzekerd voor schade aan jouw huis. Bijvoorbeeld door brand, water of storm.

 Motorverzekering of brommerverzekering

Heb je een motor of brommer? Dan ben je wettelijk verplicht om deze te verzekeren. Net als voor je auto moet je ook voor je auto of brommer minimal een WA-verzekering af te sluiten.

 

Welke verzekeringen niet verplicht maar wel handig?

Er zijn veel verzekeringen die niet wettelijk verplicht zijn, maar wel handig om af te sluiten. Of dit het geval is, hangt ervan af of je mogelijke schade zelf kunt betalen. Zo kun je je autoverzekering, naast de verplichte WA-verzekering, nog uitbreiden met de dekking beperkt casco of volledig casco. Ook voor je zorgverzekering kun je verschillende aanvullende verzekeringen afsluiten, bijvoorbeeld voor fysiotherapie. Daarnaast kun je nog denken aan de volgende verzekeringen:

Klopt er iets niet of is er iets veranderd? Mail het ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.