De lekkerste recepten van de redactie!

December is de maand van gezelligheid bij uitstek. Er worden cadeautjes gegeven, er wordt gefeest en er wordt vooral lekker gegeten. Behalve lekker wordt er vaak ook veel gegeten, meer dan we eigenlijk aankunnen. Maar je kunt al dat lekkers toch niet laten liggen, of je moeder teleurstellen die de hele dag in de keuken heeft gestaan?

In januari gaan we daarom massaal op dieet, of wordt het eten weer gezonder en in kleinere porties. Maar dat betekent niet dat je op een wortel moet gaan knabbelen! Remy, Lynn en Karlijn delen hun favoriete recepten voor de januarimaand, waarin je bewust moet koken, maar vooral gewoon moet genieten!

Remy maakt van elk gerecht een wereldreis. Hij probeert dan ook eten uit vanuit allerlei windstreken. Vandaag reis je met hem mee naar Japan, want hij gaat zijn recept voor sushi met je delen!

‘Easy’ Sushi maki met zalm en avocado

Voorgerecht voor ca. 4 personen. Bereidingstijd: ca. 40 minuten

Ingrediënten
1 eetlepel rijstazijn
4 blaadjes zeewier
250 gram sushi rijst (plusminus)
Bamboematje
Wasabi
Sojasaus
(bovenstaande ingrediënten kun je samen in een Sushi-kit kopen)
250 gram zalm (of, als je liever geen rauwe vis eet: gerookte zalm)
1 avocado
Een snufje zout

Bereiding
Omdat sushi prima smaakt met een zogenaamde ‘Sushi-kit’, krijg je van mij de ‘easy way’. Eerst zet je een pannetje met water met een snufje zout op het vuur. Als het water kookt, voeg je de zakjes sushi aan het water toe. Let op: je kunt de rijst gewoon in de zakjes laten zitten! Na een minuutje of twintig koken op middelhoog vuur is je sushirijst gaar. Verwijder de zakjes en laat je sushirijst in een kommetje (niet van metaal!) vallen. Zorg dat de rijst niet al te nat meer is. Voeg de rijstazijn bij de rijst en meng die erdoor met een houten spatel. Dan wacht je rustig tot de rijst afgekoeld is. Het is namelijk belangrijk dat de rijst koel is als je verder aan de slag gaat.

Je snijdt intussen lange repen van de (geschilde!) avocado en van de zalm maak je hele dunne reepjes als in een carpaccio. Leg de blaadjes zeewier op het bamboematje en bestrijk de rijst er met je handen overheen. In het midden maak je een strook met de zalm en de avocado. Dan rol je het bamboematje op. Let op: het zeewier is heel breekbaar! Je hebt nu een rolletje sushi gemaakt!

Je herhaalt de handeling met de andere bamboematjes en snijdt daarna van de rollen ronde sushi. Je moet bij dat snijden een scherp mes gebruiken en niet teveel kracht zetten: daarmee kun je het zeewier kapot maken!

Dep de sushi in de sojasaus en de wasabi (let wel: die is nogal pittig!)

Met de feestdagen eet je vaak veel vlees, veel meer dan nodig is. Je kunt prima een paar dagen zonder vlees, want je kunt de nodige voedingsstoffen ook uit andere ingrediënten halen. Karlijn vervangt als flexitariër een lapje vlees vaak voor kaas, ei, of noten! Probeer eens haar favoriete hoofdgerecht, je zult het vlees niet missen!

Preitaart met geitenkaas

3 à 4 personen, 25 minuten bereiding, 30 minuten wachten (in de oven)

Ingrediënten
5 plakjes deeg voor hartige taart (pakje à 450 g)
750 g prei
2 eetlepels boter
6 zongedroogde tomaten
2 eetlepels bloem
200 g zachte geitenkaas
3 eieren
1/2 pakje koksroom (à 200 ml)

lage taartvorm (ca. 24 cm doorsnede), ingevet met boter of olijfolie

Bereiding
Deeg laten ontdooien. Oven voorverwarmen op 200 °C. Prei schoonmaken en in ringen snijden. In braadpan boter verhitten en prei 5 min. smoren en vocht laten verdampen. Tomaten in reepjes snijden. Bloem en tomaatreepjes door prei roeren. Kaas erboven verkruimelen. Ei loskloppen met koksroom, zout en peper. Ingevette vorm bekleden met deeg. Eimengsel door prei roeren. Preimengsel in vorm scheppen en in midden van oven in 30 min. goudbruin bakken.

Natuurlijk mag je jezelf ook na de feestdagen nog af en toe verwennen met een lekker toetje! Lynn maakt dan graag haar favoriete nagerecht: Mango Mascarponedessert met Cantuccini. Smullen maar!

Mango Mascarponedessert met Cantuccini
4 personen, Voorbereidingstijd 25 minuten, Bereidingstijd 5 minuten

Ingrediënten

125 gram Cantuccini koekjes (Italiaanse amandelkoekjes)

1 dl slagroom

50 gram witte basterdsuiker

200 gram mascarpone

1 grote rijpe mango

4 el citroensap

Voorbereiding (kan enkele uren van tevoren)

4 Amandelkoekjes achterhouden. Rest van koekjes in plastic zak met deegroller grof verkruimelen. Slagroom met suiker lobbig kloppen. Mascarpone erdoor spatelen en mengsel in koelkast zetten.

Mango schillen en vruchtvlees van pit snijden. Helft van mango in mooie schijfjes snijden en besprenkelen met 2 el citroensap. Rest van mango pureren met 2 el citroensap. Mango-mascarponemousse en mangoschijfjes afgedekt in koelkast bewaren.

Bereiding

Helft van verkruimelde koekjes over 4 hoge glazen verdelen. Helft van mousse erop scheppen. Rest van koekjes erover verdelen met helft van mangoschijfjes. Rest van mousse erover vedelen. Garneren met rest van mangoschijfjes en amandelkoekjes erin steken.

Je ziet het: je hebt december helemaal niet nodig om lekker te eten! Met deze receptjes steel jij voor je vrienden, voor je ouders of misschien wel op die romantische date ontzettend de show!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.