Internetvriendschap, hetzelfde als in real life?

Vrienden maken. Het stelt vandaag de dag helemaal niks meer voor. Je grote vriend is namelijk: het internet! Dankzij het net kun je met iedereen in contact komen over de hele wereld. En om het nog simpeler te maken voor ons, zijn er de “social media”. Denk maar aan Facebook, Hyves en Twitter. Leuk natuurlijk, maar is het wel zo veilig?

Hoe gebeurt het?

Vrij snel eigenlijk. Via allerlei sites kun je contact leggen met jongeren. Social media zijn het populairst. Daarnaast heb je chatrooms, fora en games. Doordat je alles kunt delen, kom je al snel bij mensen met dezelfde interesses terecht. Dit schept natuurlijk een band. Soms worden er vrij snel persoonlijke gegevens uitgewisseld. Jullie spreken elkaar misschien (bijna) dagelijks, bijvoorbeeld live via Skype.

Vergelijken

Met vrienden die je niet via het net hebt ontmoet, heb je waarschijnlijk een ander soort band. Van deze vrienden weet je daadwerkelijk wie ze zijn. Je kunt misschien wel de waarheid van iemands gezicht aflezen, of je hebt het meteen door als diegene het niet leuk vindt wat je zegt. Hetzelfde geldt andersom natuurlijk ook. Bij een internetvriend kan dit niet. Dat wil nog niet zeggen dat een internetvriend niets betekent. Kijk naar je vrienden in het echt en op het internet, met wie praat je liever, wie luistert naar jou? Dan kun je het beste zelf bepalen welke vorm van contact fijner en veiliger is. Het kan natuurlijk ook beide, internetvrienden en vrienden van bijvoorbeeld je school of sport.

Fake Identity

Weet je wel zeker met wie je praat? Dat blijft altijd een belangrijke vraag die je in je achterhoofd moet houden. Op het internet ben je anoniem en kan je elke identiteit aannemen die je wilt. Een andere naam, leeftijd, geslacht, woonplaats. Hoe echt het misschien ook lijkt, het kan alsnog nep zijn. Dit kun je na gaan door bijvoorbeeld iemand op de webcam te zien, of gegevens controleren op verschillende profielensites van de persoon. Lijkt het toch echt te zijn, dan kun je rustig met elkaar verder chatten, maar blijf toch op je hoede. Wees voorzichtig, daar is niets mis mee.

Meeting: Do’s & Don’ts:

En wat als je uiteindelijk helemaal zeker bent dat dit een goede vriend of vriendin van je is geworden, en je niet kunt wachten om diegene in het echt te zien? Dan kunnen jullie misschien met elkaar afspreken in het echt. Denk wel goed na of je dit zeker wilt. Hoe leuk zo’n afspraak ook lijkt, er kleven altijd risico’s aan. Het is goed om in ieder geval aan deze handige do’s & don'ts denken:

Do's

  • Neem een vriend of vriendin mee, dan voel je je wat veiliger en meer op je gemak.
  • Spreek in een openbare ruimte af. Denk bijvoorbeeld aan een winkelcentrum. Als het toch niet diegene blijkt te zijn met wie je dacht te chatten, kun je beter zeggen dat je het liever niet wil en weglopen. Het is immers een bekende publieke plek, met genoeg anderen om je heen. En mocht er daadwerkelijk iets raars gebeuren, dan heb je aan die andere mensen ook genoeg controle en mogelijke hulp.
  • Leer hem of haar eens echt goed kennen. Is diegene nu wel zo leuk of niet? Hou je hem/haar liever als internetbuddy of bloeit er misschien meer op?

Don’ts

  • Je spreekt af op een afgelegen plek. Als er iets gebeurt, kun je niet makkelijk wegkomen of hulp vragen aan andere mensen.
  • Je spreekt af in het huis van de ander. Hiervoor geldt hetzelfde: mocht er iets gebeuren, dan kun je er niet makkelijk wegkomen en is hulp vragen heel lastig. Je weet immers nog steeds niet zeker met wie je nu echt afspreekt en in wat voor huis je terecht komt.
  • Thuis afspreken. Nu weet de ander meteen waar je woont.
  • Je privé gegevens doorgeven. Omdat je diegene nu in het echt ziet betekent niet dat je hem of haar meteen kunt vertrouwen en al jouw gegevens kan geven.

Kortom, een internetvriendschap kan altijd wel gevaar met zich meebrengen. Maar dat geldt ook wel eens voor normale vriendschappen. Het is gewoon een vriend(in) waarmee je op een andere manier contact hebt. Het is leuk, maar denk altijd goed na: weet je wel zeker met wie jij chat?

Foto chat: shamiao

Foto boven: adikos

Foto midden: Nono Fara

Foto onder: Robero Verzo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.