Veilig vrijen

Verliefd zijn, elkaar aan willen raken, seks. Heel leuk en spannend natuurlijk, maar het is belangrijk om goed na te denken hoe ver je met iemand wil gaan. En als je besluit om seks te hebben, hoe zorg je dan dat je het veilig doet?

De eerste keer

Jullie besluiten samen dat het nu zo ver is. Jullie willen met elkaar naar bed. Het is fijn om je op je gemak te voelen en te praten over wat je fijn vindt.

Nee is nee

Wanneer jullie op het punt staat om seks te hebben en één van de twee wil niet, stop dan. Je mag op elk moment beslissen dat je het toch niet wilt, het is nooit te laat om nee te zeggen. Het is voor hem of haar niet fijn als je dan toch doorzet. Het is belangrijk om het er goed over te hebben samen.

Natuurlijk is het goed om je op je gemak te voelen, het is ook belangrijk om lichamelijk beschermd te zijn. Het is belangrijk om veilige seks te hebben om een SOA of een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Anticonceptiemiddelen beschermen tegen een zwangerschap. Een condoom beschermt ook tegen een SOA.

SOA

Een SOA is een Seksueel Overdraagbare Aandoening. Er zijn verschillende SOA’s. Dit zijn ziektes die je kunt oplopen als je zonder condoom vrijt. Het condoom is het enige middel dat beschermt tegen een SOA. Andere anticonceptiemiddelen beschermen hier niet tegen. Een condoom kun je kopen in verschillende winkels, zoals een drogisterij of een supermarkt.

Er zijn verschillende soorten SOA’s (interne link). Het is belangrijk om niet met een SOA rond te blijven lopen. Sommige SOA’s kunnen namelijk ernstige gevolgen hebben. Je kunt er ziek van worden en in sommige gevallen zelfs onvruchtbaar. Als je denkt dat je een SOA hebt, doe dan een SOA test. De meeste SOA’s zijn te verhelpen met medicijnen. Lees hier waar en hoe je een SOA test kan laten doen of bekijk in dit filmpje hoe een SOA-test gaat.

Welk anticonceptiemiddel?

Er zijn verschillende soorten anticonceptiemiddelen. Anticonceptiemiddelen beschermen tegen zwangerschap. Niet voor iedereen is hetzelfde middel fijn. Welke anticonceptiemiddelen zijn er en welke past bij jou?

Anticonceptie kun je via de huisarts regelen.

De pil

Meiden slikken vaak de pil. Als je de pil vergeet in te nemen, ben je minder goed beschermd tegen zwangerschap. Het is begrijpelijk dat je deze wel eens vergeet in te nemen. Kijk dit filmpje en je vergeet de pil nooit meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.