Rood voor zinloos geweld!

Nieuws van het voetbalveld vult de laatste maanden alle journaals en de voorpagina van iedere krant. Het gaat dan niet over de toppers in de eredivisie, maar over geweld op en rond het voetbalveld!

Het lijkt echt helemaal uit de hand te lopen! In december werd grensrechter Richard Nieuwenhuizen van Buitenboys slachtoffer van geweld bij een wedstrijd tegen Nieuw Sloten uit Amsterdam. Nadat een groepje jongens hem in elkaar geschopt had, overleed Richard in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Deze gebeurtenis leverde veel commotie op en veel mensen waren ervan overtuigd dat het op moest houden met het onbeschofte gedrag bij sportwedstrijden.

Maar het probleem van (zinloos) geweld is niet zomaar opgelost.

Pas geleden werd weer een lid van Buitenboys slachtoffer van een schoppartij. Een 15-jarige jongen van deze Almeerse club werd zo ernstig in zijn gezicht geschopt dat hij in het ziekenhuis belandde. Ook werd een wedstrijd in het amateurvoetbal stilgelegd nadat teams in Oss zich niet konden beheersen en met elkaar op de vuist gingen. Wanneer houdt het een keer op?

De KNVB heeft er in ieder geval helemaal genoeg van. Na de zomervakantie gaan er nieuwe regels gelden op de voetbalvelden. Alle jeugdspelers vanaf de B-junioren moeten verplicht een spelregelbewijs halen en bij de B-categorie (junioren en senioren) wordt een tijdstraf ingevoerd bij het ontvangen van een gele kaart. Benieuwd of jij de spelregeltest haalt? Doe hem hier!

Maar alleen nieuwe regels zijn niet dé oplossing. Mensen op en rondom het voetbalveld zullen elkaar moeten gaan aanspreken, kalmeren, corrigeren en een rode kaart geven voor zinloos geweld.

Want wat doe jij als je je teamgenoot rood ziet aanlopen en in de vechthouding ziet schieten, nadat hij een rode kaart heeft gekregen? Heb jij dan de Moed om hem te kalmeren of tussen de ruziemakende partijen in te springen? Het belangrijkste blijft natuurlijk: help een ander, maar zonder jezelf in gevaar te brengen. Dus mocht de situatie echt uit de hand lopen, dan is hulp halen en 112 bellen nog altijd het beste om te doen.

Foto voetbal: FaceMePLS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.