Gebak in Sinterklaasstijl

Of je nu wel Sinterklaas viert of niet, het feest is altijd een goed excuus voor lekkernijen! De pepernoten liggen al vanaf september in de winkel, en laatst spotte ik zelfs witte chocolademunten – ik had werkelijk geen idee dat die bestonden. Persoonlijk vind ik het veel leuker om zelf iets te maken, en dat kan met dit recept. Tussen mijn vorige en deze blog zit dan ook nog geen maand, zodat je nu nog genoeg tijd hebt om boodschappen te doen en de cupcakes te maken! Iedereen kan cakejes bakken, zelfs de meest onhandige koks (wie zegt dat koken en bakken alleen voor vrouwen is?) en kokkins ter wereld. Volg gewoon deze stappen!
Recept voor 12 kruidnotencupcakes
Ingrediënten
– 125 gram boter (zachte, dus eerder uit de koelkast halen)
– 125 gram donkerbruine basterdsuiker
– 125 gram zelfrijzend bakmeel
– 2 eieren
– 3 eetlepels melk
– 1 zakje vanillesuiker
– 1 eetlepel speculaaskruiden
– Zelf te kiezen hoeveelheid kruidnoten
– 12 (of 24, 36, etc.) chocoladekruidnoten
OF Sinterklaasjes en zwarte pietjes van suiker voor op gebak (van het merk Culi Deco, te koopbij de Action, 10 versierseltjes voor een euro)
Werkwijze
– Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
– Zet vast 12 cakevormpjes in een muffinvorm of op een rooster.
– Klop alle ingrediënten, behalve de kruidnoten, met een handmixer door elkaar tot een glad beslag.
– Snijd de gewone kruidnoten in kleine stukjes en schep ze door het beslag
– Verdeel het beslag over de vormpjes.
– Bak de cupcakes 15 minuten in het midden van de oven.
– Als je voor de chocoladekruidnoten als decoratie heb gekozen, haal de cakejes dan na 10 minuten uit de oven. Versier elk stuk met één of meerdere kruidnoten en zet ze terug in de oven voor de resterende 5 minuten. Wanneer je je gebakjes gaat decoreren met de Sinterklaasjes en zwarte pietjes van de Action, druk deze er dan meteen op wanneer je de cupcakes uit de oven haalt. Als dit niet lukt, plak ze dan vast met een beetje botercrème (= een klein beetje boter vermengt met hetzelfde aantal grammen poedersuiker).
– Laat je Sinterklaaslekkernijen even afkoelen, en dan zijn ze klaar om je mond in te gaan!
Als je aan surprises of iets anders doet met Sinterklaas: veel plezier! En anders gewoon eet smakelijk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.