Big Brotherism

Het is een universiteit, geen gevangenis''

“Het is een universiteit, geen gevangenis'' schrijft iemand op de Chinese variant van Twitter. Nou, het lijkt nu meer op een gevangenis dan op een universiteit. Op een technische universiteit in China is voor 640.000 euro aan camera’s geplaatst om de 12.500 studenten in de gaten te kunnen houden. Oké, ik begrijp dat je camera’s in klaslokalen ophangt om in de gaten te houden wie er op zijn mobieltje zit en wie aan het slapen is. Dit doen we in Nederland ook een beetje, denk maar aan camera’s op de gangen. Maar in China blijft het daar niet bij, nee de camera’s hangen ook in de slaapzalen…

Rustig knuffelen zit er ook niet meer in.

Er zijn studenten die zeggen dat ze het ontzettend akelig vinden. En dat snap ik. Je kleedt je om en het wordt gefilmd, je slaapt en het wordt gefilmd, je bent lekker aan het knuffelen met je vriend(in) en zelfs dat wordt gefilmd. Waar is het recht op privacy gebleven? Heeft de baas het recht om alles zo strikt in de gaten te houden? Het antwoord is: Nee. In Nederland in ieder geval niet. In onze wet staat namelijk dat iedereen het recht heeft om in de beslotenheid van zijn “persoonlijke levenssfeer” met rust te worden gelaten. Dat betekent dat je thuis niet gefilmd mag worden en niet afgeluisterd mag worden. Maar dat betekent dus dat je wel in het openbaar (overal) gefilmd mag worden.

Misschien word je nu ook wel in de gaten gehouden.

Over de hele wereld gebruiken steeds meer bedrijven zulke apparatuur. Werkgevers gebruiken bijvoorbeeld steeds meer apps waarmee ze precies kunnen zien waar hun werknemers zijn. Maar niet alleen werkgevers houden ons in de gaten. In Nederland hangen ongeveer een miljoen camera’s door het hele land heen. Ik vraag me daarom af of het plaatsen van die camera’s op de universiteit in China wel zo raar is. Wie weet word je nu ook wel in de gaten gehouden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.