Ik zie ze steeds meer voorbijkomen: vloggers. Ik ben zelf niet echt een fanatieke YouTube-kijker, maar bekijk af en toe wel eens een video die ik langs zie komen. Ik zie dat vloggers steeds gekkere ideeën bedenken om aandacht te trekken. Afgelopen weekend bijvoorbeeld fietste een vlogger in zijn onderbroek een stuk over de snelweg en vorig jaar reisden twee studenten mee op het dak van een trein. En dit alles met één doel: viral gaan.
Vlog-carrière
De naam vlog is een afkorting voor video weblog. In 2006 waren er in Nederland maar veertien vloggers. Inmiddels zijn vloggers niet meer weg te denken van het internet en worden er video’s gemaakt over de meest uiteenlopende onderwerpen. Vooral jongeren tussen de 11 en 27 maken en kijken vlogs. De populairste vloggers van Nederland hebben intussen hun werk kunnen maken van het vloggen. Ze verdienen dus geld aan hun YouTube-kanaal. Bedrijven betalen de vloggers om hun product of hun diensten te verkopen. De vloggers worden dan per view betaald. Dat klinkt niet verkeerd toch? Toch vraag ik mij af of een online vlog-carrière voor mij is weggelegd. Je moet dagelijks online iets posten en kan niet even een paar dagen offline.
Invloed
Bekende vloggers hebben een ontzettende groot bereik. Je kunt je abonneren op een
YouTube-kanaal, om zo nooit een video van jouw favoriete vlogger te missen. Vloggers kunnen hun grote bereik inzetten om bewustzijn te creëren of mensen aan te sporen iets te gaan doen. Nu de verkiezen eraan komen, zie ik veel video’s over politieke voorkeur voorbijkomen. Zo deelde Anna Nooshin vorige week voor het eerst een video met een persoonlijk verhaal over politiek. Ze zei in de video dat ze eigenlijk nooit een politieke voorkeur aangeeft. Ze gaf zelf aan eigenlijk nooit voorkeuren aan te geven. Toch wil ze nu haar mening laten horen in de hoop dat haar volgens hierover na gaan denken.
Ik kan heel goed begrijpen dat je in eerste instantie neutraal wil blijven over onderwerpen zoals politiek, maar ik vind het ook heel krachtig dat mensen met zo’n groot bereik iets goeds willen doen. Het aansporen van volgers om gekke dingen te doen vind ik echt niet kunnen. De snelwegfietser spoorde zijn volgers namelijk aan met ‘’Wie heeft dit ooit gedaan? Niemand. Doe me na’’. Het lijkt me geen goed idee om mensen aan te zetten tot gevaarlijke dingen.
Ikzelf sta liever achter de camera dan met mijn gezicht in beeld. Lijkt me ook nog eens een stuk veiliger!