Coming out

Waarschijnlijk heb jij ook weleens iemand ontmoet die je meer dan gewoon leuk vindt. Dat kan iemand van het andere geslacht zijn, maar ook van hetzelfde geslacht, of misschien vind je het geslacht helemaal niet belangrijk. Coming out is voor iedereen!

Coming out

Ongeveer 1 op de 10 meisjes valt (ook) op meisjes. En ongeveer 1 op de 10 jongens valt (ook) op jongens. Coming out betekent dat je aan de mensen om je heen vertelt wat jij bent: bijvoorbeeld hetero, homo, lesbisch, transgender, intersekse, genderfluid, non-binair, biseksueel, pan en er zijn nog véél meer mogelijkheden. Op Iedereenisanders.nl wordt dit allemaal goed uitgelegd. Of kijk eens naar dit filmpje.

In Nederland zeggen we meestal 'uit de kast' komen. Hieronder hebben wij daarvoor een paar tips:

  • Bedenk wie jij het voor het eerst wilt vertellen. Kies iemand die jij vertrouwt en waarbij jij je op je gemak voelt.
  • Vertel dat je iets vertrouwelijks kwijt wil. Vraag of die persoon een geheim kan bewaren als je nog niet wilt dat het bekend wordt.
  • Is de reactie niet positief? Geef hem of haar dan even tijd om aan het idee te wennen.
  • Twijfel je of je het aan de deze persoon gaat vertellen? Vraag dan eerst hoe diegene denkt over gender of geaardheid. Zo heb je al een algemene indruk over hoe deze persoon denkt!
  • Vraag deze persoon om met je mee te denken hoe je het aan anderen vertelt waarbij jij dit moeilijk vindt, zoals jouw ouders, klas of voetbalteam. Neem de tijd, dat hoeft niet meteen.

Coming out day

Op Coming out day worden er verschillende activiteiten georganiseerd door lokale homo- en jongerenorganisaties. Vaak in samenwerking met heteroseksuele mensen. Ook veel scholen en bedrijven laten hun steun aan deze community zien door het ophangen van een regenboogvlag of de Progress Pride vlag. Coming Out Dag is elk jaar op 11 oktober.

Eindelijk jezelf zijn!

Voor veel jongeren is het een opluchting als je het eenmaal hebt verteld. Waarschijnlijk krijg je de behoefte om het aan steeds meer mensen te vertellen. Zo hoef jij je niet meer anders voor te doen dan je bent. Je kunt eindelijk helemaal jezelf zijn!

Wat als dit moeilijk ligt in jouw cultuur?

In sommige culturen of religies wordt homoseksualiteit niet of nauwelijks geaccepteerd. Dat maakt het vaak moeilijk om jezelf te accepteren zoals je bent. Je kunt je schuldig voelen, of je schaamt je ervoor. Bedenk dat je er niet alleen voor staat! Zoek andere jongeren op die met hetzelfde zitten, praat met een jongerenwerker, een mentor op school, een huisarts, of met een organisatie die jou kan helpen. Onder dit thema staan diverse tips. Kijk ook op Sense.info voor tips en ervaringsverhalen.

Ook kun je de game spelen op Can you fix it? In die game ziet Ceren per ongeluk haar zus Ignur met een meisje op bed liggen. Wat zal Baba zeggen? Hoe zou jij dat aanpakken? Speel de game en zorg ervoor dat het goed afloopt!

Daten en verliefd worden…

Het kan lastig zijn om iemand te vinden die bij je past. Gelukkig zijn er veel manieren om iemand te ontmoeten. Je kan bijvoorbeeld naar speciale cafés, sportclubs of feesten gaan. Ook zijn er speciale zomerkampen. Kijk daarvoor eens op de site van het COC.

En ken je dit al?

  • Jong&Out, een community voor homo's, lesbo's, bi's en transgenders, intersekse, queer en meer (LHBTIQ+) tot en met achttien jaar. Je kan in contact komen met andere jongeren die met vergelijkbare dingen te maken hebben. Of download hun app op Google play of in de App Store!
  • Expreszo, is een website voor homo's, lesbo's, bi's en transgenders met nieuws, een forum, lifestyle en dating. Ook op deze site kun je daten.
  • Op ons forum kun je anoniem je verhaal delen.

Regenboog mond

Kunnen jouw vrienden bij jou uit de kast komen?

Ben jij zelf hetero en wil je mensen uit de gay community helpen? Denk dan even na over hoe jij zou reageren als een van jouw vrienden uit de kast zou komen. Zou de ander bij jou op zijn gemak kunnen zijn? Hieronder staan wat tips voor als een van jouw vrienden uit de kast wilt komen.

  • Bedank je vriend(in) dat deze jou zo vertrouwt en zich kwetsbaar opstelt.
  • Maak duidelijk dat jij je vriend(in) respecteert voor wie hij/zij/x/hen is en dat je voor deze klaarstaat.
  • Ga niet vragen of je vriend(in) zich aangetrokken voelt tot jou. Dit kan erg kwetsend zijn.
  • Stel respectvolle vragen zoals: “Weet iemand anders het al?” of “Hoe voel je je nu?”.
  • Houd je persoonlijke overtuigingen voor je. Je vriend(in) gaat nu door een kwetsbare periode en het gaat niet om wat jij er misschien van vindt.

I am human

Meer informatie

  • Via Jong&Out en Outway kom je in contact met andere homo's, lesbiennes, bi's en transgenders. Download hun app in de app store of op Google play.
  • Praat of chat anoniem via de Kindertelefoon als je jonger bent dan 18 of Allesoké als je ouder bent dan 18.
  • Expreszo is het jongerenblad van COC.nl

Heb je tips voor deze jongeren? Of zit je zelf met een probleem? Praat mee op ons forum!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.