Ga je straks op jezelf wonen als je 18 wordt of gaat studeren? Dan zijn er een paar dingen waar je alvast over kunt nadenken.
Kamer in een studentenhuis
Je kunt ervoor kiezen om op kamers te gaan in een studentenhuis. Ken je familie of vrienden in de stad waar je wilt gaan wonen? Vraag hen dan om voor jou in de gaten te houden of er ergens een leuke kamer vrijkomt. Misschien kunnen ze een goed woordje voor je doen. Vraag ook eens na bij mensen van je opleiding of zij nog wat weten. Zij wonen al in de stad of kennen mensen die er wonen.
Online studentenkamer zoeken
Veel jongeren zetten hun kamer te huur op sociale media als ze gaan verhuizen. Ook zijn er speciale websites voor studentenwoningen. Kijk voor je een account aanmaakt naar de inschrijfkosten. Die kunnen namelijk best hoog zijn. Facebook wordt veel gebruikt. Hier heb je vaak verschillende groepen per stad die kamers aanbieden. Als je belangstelling hebt voor een kamer, kun je mailen of een berichtje achterlaten. En dan begint het wachten en hopen op een reactie.
Hospiteren, wat is dat?
Vaak moet je ‘hospiteren’ om een kamer te krijgen. Dan word je samen met alle andere kandidaten uitgenodigd voor een ‘hospiteeravond’. Daar kiezen de bewoners van het studentenhuis wie hun nieuwe huisgenoot wordt. Soms zit je op een hospiteeravond met een aantal mensen tegelijk en soms word je individueel uitgenodigd. Het is best spannend. Probeer jezelf maar te verkopen in twee minuten aan mensen die je niet kent! In steden waar veel studenten zitten, kan het zijn dat je lang moet zoeken naar een kamer. Soms moet je veel hospiteeravonden bezoeken voordat je een kamer vindt. Maar geef de moed niet op.
Tip: hospiteren kost veel tijd en je moet er vaak voor reizen. Probeer daarom zoveel mogelijk visites op eenzelfde dag te regelen.
Huren bij een woningcorporatie
Je kunt ook een kamer huren bij een woningcorporatie. Woningcorporaties zijn stichtingen of verenigingen die woningen verhuren of verkopen.
- Het voordeel daarvan is dat woningcorporaties zich moeten houden aan de wet- en regelgeving van de gemeente. Zij worden daar ook regelmatig op gecontroleerd.
- Het nadeel is dat de wachtlijsten van zulke kamers vaak erg lang zijn, vooral in de grote steden. Soms kan het wel jaren duren voordat je een woning krijgt toegewezen.
Tip: weet je al in welke stad je wilt gaan studeren, schrijf je dan nu al in. Wanneer je in Het Hogeland wil blijven wonen, dat je je dan op tijd moet inschrijven bij Woningnet Boven Groningen: https://bovengroningen.mijndak.nl/
Wil je in Groningen wonen? Schrijf je dan op tijd in bij:
- https://www.woningnetgroningen.nl/ voor een huurwoning
- https://www.room.nl/ voor een jongerenwoning tijdens je studie
Woon Leer Werk traject
Is jouw thuissituatie geëscaleerd en wil je op eigen benen staan, maar weet je ook dat je dit nog niet alleen kunt? Dan biedt Mensenwerk Hogeland een apart begeleidingstraject. Niet alleen zelfstandig wonen, maar ook werken of leren staan hierbij centraal.
Meer informatie vind je op de website van Mensenwerk Hogeland.
Wat kost zelfstandig wonen?
Als je op kamers gaat, betaal je elke maand huur. De huur is al snel honderden euro’s per maand. Daarnaast betaal je vaste lasten, zoals gas, water en stroom. Maar soms zit dit al bij de huur in. Vraag het van tevoren even aan je huisbaas of tijdens de kijkavond. Krijg je de kamer, maar is er geen huurcontract? Vraag er dan om. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Kijk goed na of alle vaste lasten erbij zitten en hoe het zit met internet en televisie- en kabelaansluiting. Hoe doen je nieuwe huisgenoten het met wassen, schoonmaken en koken? Allemaal vragen die je kunt stellen bij de kijkavond; dan klinkt het gelijk alsof je weet waar je het over hebt.
Naast de woonlasten heb je ook kosten voor bijvoorbeeld internet en verzekeringen. Kijk ook op scholieren.nibud.nl voor meer informatie over wat je allemaal moet regelen.
Je kamer inrichten
Als je meubels nodig hebt, kun je nieuwe kopen of een kijkje nemen bij de kringloopwinkel. Hier hebben ze voor weinig geld vaak genoeg spullen die met een likje verf weer prima bruikbaar zijn. En ook via internet kun je leuke (tweedehands) meubels kopen. Vraag ook rond bij (vrienden van) je familie of er nog meubels of andere dingen zijn die zij niet meer nodig hebben of weg willen doen. Dit kan je veel geld besparen.
Het is handig om ruim van te voren te gaan sparen voor je nieuwe kamer.
Alles zelf doen
Op jezelf wonen betekent ook zelf schoonmaken, koken, boodschappen doen, enzovoort. Je kunt met je huisgenoten afspreken dat je om de beurt kookt en schoonmaakt. Zo bespaar je vaak geld en het is nog gezellig ook. Als de een kookt, dan wast de rest af!