De betrouwbaarheid van internet

Iedereen surft wel eens op het internet of kijkt een filmpje op youtube. Je hebt dan soms een gedachte van: is dit wel waar? Of kan dit wel? Veel wat op internet staat is wel waar. Maar soms ook niet…

Wat is betrouwbaar aan internet?

Betrouwbaarheid van het internet is dat je vertrouwt wat er is geschreven, en dat het ook waar is. Dat valt onder verschillende categorieën. Bijvoorbeeld met informatie of bronnen of artikelen. En dat ze de afspraken die worden gemaakt wel na komen.

Wat is niet betrouwbaar?

Advertenties zijn niet echt betrouwbaar, ook als je niet meteen ziet dat het een advertentie is. Er zijn altijd mitsen en maren. Dat maakt het niet betrouwbaar. Bijvoorbeeld: bij energie leveraars: ze zeggen dan dat je een gratis camera krijgt. En wat blijkt: dat je pas naar 3 jaar de camera krijgt met nog andere voorwaarden! Dan vind je jezelf opgelicht, maar dat is niet zo, zeggen die energie leveraars. Want het staat in de kleine letters. Dus kijk goed of er kleine lettertjes zijn. Of eventueel ga je er een beetje informatie over zoeken zodat je niks miskoopt.

Soms krijg je mailtjes dat je iets moet doen op je bank account. En als je dat gedaan hebt worden er opeens duizenden euro’s van je bankrekening afgehaald. Wat blijkt dus: je bent opgelicht door een fraudeur. Een goede regel om dit te voorkomen is: Een bank stuurt nooit een mail waarin je je gegevens moet geven, dat gaat altijd via de post.

Hoe kun je het zien?

Hoe kun je zien of de informatie wel betrouwbaar is? Dit kun je zien aan een aantal factoren bijvoorbeeld waar het staat of wie heeft het geschreven. Als je bijvoorbeeld op de site van National Geoghraphic naar de rapportages kijkt dan weet je wel dat dat betrouwbaar en waar is. Maar als je op google naar plaatjes zoekt zie je veel plaatjes die bewerkt zijn en die zijn dus niet origineel en dus niet betrouwbaar. Bij sommige gevallen kan de informatie goed zijn, helemaal fout en een beetje goed. Pas bijvoorbeeld op met wikipedia. Hier weet je niet zeker of het betrouwbaar is en kun je er alleen maar achter komen door meerdere sites te doorzoeken om het antwoord te vinden. Als verschillende sites dezelfde informatie geven, kun je erop vertrouwen dat de informatie klopt (en dus betrouwbaar is).

Afbeelding: warrantedarrest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.