Deze week praat de Verenigde Naties (VN) in New York over een wereldwijd nieuw drugsbeleid. Voor het eerst in jaren gaan alle leden van de VN rond de tafel zitten om te praten over drugs, wat de huidige regels zijn, hoe ze die willen aanpassen en hoe de landen beter kunnen samenwerken. Eigenlijk zou deze bijeenkomst pas in 2019 zijn, maar een aantal landen vond dat dit niet langer kon wachten.
War on drugs
Zo zijn er landen, zoals Mexico, Guatamala en Colombia waar erg veel drugscriminaliteit voorkomt. Door het veranderen van de regels zou het kopen en verkopen van drugs niet meer strafbaar zijn. Hierdoor hebben deze landen in een keer een stuk minder last van criminaliteit. De “war on drugs” is een van de duurste oorlogen ooit, zoveel geld is er besteed om de productie en handel in drugs te stoppen.
De drugsoorlog is gestart naar aanleiding van de vorige VN vergadering over dit onderwerp. Toen werd besloten dat er een drugsvrije wereld moest komen. Maar dit is niet echt gelukt. Echt niet beter gezegd! Het gebruik van drugs is sinds 1971 drastisch toegenomen. Vorig jaar waren er 27 miljoen mensen over de hele wereld met een serieus drugsprobleem. Dus eigenlijk heeft het hard aanpakken van drugs alleen maar het omgekeerde effect gehad.
Wat zijn de voor- en tegenargumenten?
Een besluit is natuurlijk niet zomaar genomen, zowel de voor- als tegenstanders hebben goede argumenten. Voorstanders van de legalisatie van drugs geven aan dat het veiliger wordt, omdat je drugs dan kunt controleren. Daarnaast levert het veel geld op omdat er dan net zoals bij alcohol en sigaretten accijns op zit. En er zal minder criminaliteit zijn, omdat de overheid alles regelt en het niet meer illegaal is.
Tegenstanders van legalisatie zijn vooral bang dat iedereen straks aan de drugs gaat, omdat het zo gemakkelijk is om te krijgen. Vervolgens zou dit veel geld gaan kosten, omdat drugs gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Wat betreft het terugdringen van criminaliteit, zeggen de tegenstanders dat criminelen vast andere manieren vinden om geld te verdienen.
Waar gaat de VN voor kiezen?
De VN staat op dit moment voor alle mogelijkheden open. Zo zouden drugs gelegaliseerd kunnen worden. Alleen lijkt me dat niet iets wat de VN in slechts drie dagen beslist. Als de VN besluit dit te doen, zal dit in ieder geval in stapjes gebeuren. Waarschijnlijk staat wiet boven aan het lijstje voor legalisatie. Er zijn al wel voorbeelden dat legalisatie werkt. Zo kunnen heroïneverslaafden in Zwitserland legaal door een verpleegkundige heroïne ingespoten krijgen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er geen enkele dode meer is gevallen door heroïne.
Wat vind jij dat de VN moet beslissen? Toch voor de harde aanpak blijven gaan of drugs legaliseren?