Anorexia

Anorexia is een eetstoornis. De officiële naam is Anorexia Nervosa. Anorexia komt meestal voor bij meisjes, maar ook jongens kunnen anorexia krijgen.

Anorexia: denken dat je te dik bent

Als je anorexia hebt, heb je een geen goed beeld van je eigen lichaam. Met andere woorden: als je in de spiegel kijkt, dan denk je dat je dik bent, terwijl je eigenlijk juist te dun bent.

Maar misschien ben je ook trots op jezelf. Gewoon omdat het je lukt steeds meer af te vallen. Het geeft je zelfvertrouwen, het is iets waar je goed in bent. Het lijkt alsof jij de touwtjes in handen hebt. Maar na een tijd krijgt de anorexia steeds meer de controle over jou. Je mag niets meer eten van jezelf en je wilt alleen nog maar afvallen, terwijl je eigenlijk al veel te weinig weegt.

De gevolgen van anorexia

  • Je botten en spieren worden minder sterk.
  • Je krijgt huidproblemen.
  • Je voelt je lusteloos, vermoeid en misschien ook depressief.
  • Je wordt sneller ziek.
  • Je wordt minder vaak of misschien wel helemaal niet meer ongesteld.

Praat erover met iemand die je vertrouwt

Belangrijk is om eerst zelf toe te geven dat je een probleem hebt. Probeer erover te praten met iemand die je vertrouwt zoals een goede vriend(in), je ouders of bijvoorbeeld je mentor. Dat kan een hele opluchting zijn, want je staat er dan niet meer alleen voor.

Als je nog niet met je vrienden of ouders durft te praten, kun je ook bellen of chatten met De Kindertelefoon: 0800-0432. Op Kindertelefoon.nl kun je met hen chatten. Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450.

Waar vind je hulp?

Als je graag hulp wilt, maak dan een afspraak bij de arts van de Jeugdgezondheidszorg of je huisarts. Artsen hebben zwijgplicht. Dat houdt in dat ze niets mogen doorvertellen aan bijvoorbeeld je ouders. Je kunt dus alles bespreken wat je dwarszit. Als het nodig is, kan deze je doorverwijzen naar een specialist of een kliniek. Ook daar geldt de zwijgplicht.

Een vriend(in) met anorexia

Als je iemand kent die het misschien heeft, probeer dan met hem of haar erover te praten. Wie weet kun je ervoor zorgen dat de persoon hulp zoekt of krijgt. De website Firsteetkit.nl is er speciaal voor als je denkt dat iemand in je omgeving een eetstoornis heeft.

Kijk ook eens bij

  • Wat is een gezond gewicht?
  • Wat is boulimia?
  • Eetstoornissen.nl- info over eetstoornissen van de patiëntenvereniging WEET voor eetstoornissen
  • Proud2Bme.nl - voor meer info, verhalen, forum en chat

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.