Apenpokken (monkeypox)

Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is in de vorige eeuw bij apen ontdekt. Meestal wordt het virus echter door knaagdieren doorgegeven. Tussen mensen is het niet erg besmettelijk, maar wel vervelend. De ziekte komt vooral voor in West- en Midden-Afrika, maar sinds kort worden ook mensen in Europa door elkaar besmet.

Meestal niet gevaarlijk

Apenpokken zijn 'familie' van mensenpokken, maar de ziekte verloopt veel milder. Alleen voor mensen met een heel zwakke gezondheid kan het ernstig zijn. Oudere mensen zijn waarschijnlijk beschermd tegen apenpokken, omdat ze als baby gevaccineerd zijn tegen mensenpokken. Omdat de ziekte door de vaccinatie uitstierf, is er in 1974 gestopt met het vaccineren van alle baby's tegen pokken.

Wat moet je doen als je denkt dat je het hebt?

  • Ben je ergens geweest waar iemand was met het virus? Let de weken daarna goed op of je klachten krijgt. Krijg je klachten? Bel dan meteen met je huisarts. Ook als je twijfelt.
  • Heb je seksueel contact gehad met iemand met het monkeypox-virus? Ga dan meteen in quarantaine en bel je huisarts.
  • Heb je blaasjes op je lichaam, bel dan direct met je huisarts. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in je schaamstreek of in je gezicht. (Kleine kinderen met blaasjes hebben trouwens bijna in alle gevallen waterpokken.)
  • De GGD test mensen, die misschien met het virus zijn besmet. Als de test positief is, volgt bron- en contactonderzoek. Door snel te handelen kunnen we samen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

Heb je apenpokken?

Je kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken genees je vanzelf. Er zijn ook medicijnen die helpen. Blijf thuis tot je helemaal genezen bent. Zo voorkom je de verspreiding van het virus. Waarschuw de mensen met wie je in contact bent geweest.

Hoe kun je het doorgeven?

De meeste mensen krijgen het virus na contact met een besmet mens of dier die het virus bij zich heeft. Het virus kan binnendringen via je slijmvliezen (bijvoorbeeld mond, neus, ogen), open wondjes (niet per se zichtbare wonden). Maar het virus kan zich ook verspreiden via druppels uit blaasjes of uit de mond of keel. Daarom raden we je aan om afstand te houden als je zelf het virus hebt.

Symptomen van apenpokken

De ziekte begint vaak, maar niet altijd, met:

  • koorts
  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • gezwollen lymfeklieren
  • rillingen
  • moeheid

Na 1-3 dagen krijg je uitslag. Deze uitslag begint met vlekken, die overgaan in blaasjes. De uitslag begint meestal in het gezicht en verspreidt zich dan naar het hele lichaam. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over, die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen.

Bekijk op deze Engelse website foto's van de verschillende stadia van de uitslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.