In de puberteit word je als meisje voor het eerst ongesteld. Dit betekent dat je vruchtbaar bent en zwanger kunt worden. Een ander woord voor ongesteld zijn is 'menstruatie'.
Wat is ongesteld zijn?
Eens per vier weken staat een van je eierstokken een eitje af. Dit eitje verplaatst zich naar je baarmoeder. Je baarmoeder maakt zich klaar om het eitje op te vangen door slijmvlies te maken.
Als het eitje niet wordt bevrucht, worden het eitje en het slijmvlies afgebroken. Dit komt met bloed uit je vagina. Je bloedt dan ongeveer vijf dagen. Soms wat meer of juist wat minder dan anders. Lees op Sense.info over het gebruik van tampons en maandverband.
Wanneer word je ongesteld?
Jouw lichaam wordt op zijn eigen manier volwassen. Dit kan betekenen dat je later, of misschien juist eerder ongesteld wordt dan andere meisjes.
Het kan ook zijn dat je niet elke vier weken ongesteld bent. De meeste vrouwen worden pas regelmatig ongesteld als ze twintig jaar zijn.
Tips voor als je er last van hebt
- Heb je pijn in je buik of rug? Gebruik dan een warme kruik, of neem warme douche of bad. Slik eventueel paracetamol.
- Je kunt trek krijgen in bepaald eten. Zorg dat je gezond eet en drinkt, want hierdoor krijg je meer energie.
- Voel je je erg moe als je ongesteld bent? Ga dan wat vroeger naar bed. Ook een boek lezen of tv-kijken kan helpen.
- Een anticonceptiemiddel kan soms ook helpen. Bespreek dit met je huisarts of met Sense.
Niet meer ongesteld
Ben je al een tijdje niet meer ongesteld geweest? Als je onveilige seks hebt gehad, kun je zwanger zijn. Doe in dat geval een zwangerschapstest. Die kun je halen bij de drogist en apotheek.
Maak je je zorgen?
Als je je zorgen maakt en denkt dat je klachten erger zijn dan normaal, praat dan met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je moeder, je huisarts, of het Sense spreekuur bij jou in de buurt.