De eerste keer seks

Jouw eerste keer tongen heb je misschien al gehad. En misschien ben jij ook wel klaar voor de volgende stap en wil je graag een keertje seks hebben, of alleen een beetje met iemand friemelen. Dat is allemaal nog nieuw en spannend en kan heel leuk zijn als je het doet als je er klaar voor bent. In dit thema vertellen we jou over de eerste keer.

Belangrijk: In dit thema gaat het vooral over hetero-seks. Dus jongen-meisje-seks. Dat is natuurlijk niet de enige vorm van seks. Maar als jij niet hetero bent kan er alsnog nuttige informatie voor jou in dit thema staan!

Hoe gaat de eerste keer?

Hoe de eerste keer gaat is voor iedereen anders. Misschien heeft de partner waarmee je seks hebt, al een keer eerder seks gehad. Of misschien is het voor jullie allebei wel helemaal nieuw.

Waarschijnlijk is de eerste keer niet zoals je dat in de film ziet. En al helemaal niet zoals je misschien wel eens in pornovideo hebt gezien. Het kan zomaar een beetje rommelig en onhandig zijn. Je weet nog niet precies hoe alles moet en hoe het allemaal werkt en je weet ook nog niet wat je lekker vindt en wat juist niet. Daarom is het extra belangrijk dat jullie goed met elkaar communiceren, en misschien zelfs een beetje om jezelf kunnen lachen. Als je oefent gaat het vanzelf beter.

Wat is voorspel

Voorspel zijn handelingen die je met elkaar doet voordat je seks hebt. Denk bijvoorbeeld aan strelen, masseren, aftrekken, vingeren, beffen, pijpen of gewoon een potje zoenen. Voorspel kan heel fijn zijn. Bij meisjes kan voorspel er voor zorgen dat ze opgewonden raken en dat hun vagina nat wordt, bij jongens wordt hun piemel hard.

Ook bij voorspel is het belangrijk dat jullie goed met elkaar communiceren. Voorspel kan heel fijn zijn, maar dan moeten jullie het wel allebei leuk vinden. Als een van de twee iets liever niet wilt doen, dan moet de ander dat accepteren. Er zijn genoeg dingen die jullie samen kunnen doen om elkaar opgewonden te maken.

Als dat voor jullie fijner is, kunnen jullie het ook eerst bij voorspel laten. Je kunt namelijk ook van voorspel klaarkomen of er simpelweg genoeg aan hebben.

Met wie heb ik de eerste keer seks?

Sommige jongeren willen per se dat de eerste keer seks met hun partner is. Voor andere jongeren maakt het niet zo veel uit of ze een relatie hebben met die persoon. Dit mag je natuurlijk helemaal zelf bepalen.

Het belangrijkste is dat de andere persoon lief voor je is. De eerste keer is spannend en het is belangrijk dat je je goed voelt bij alles wat er gebeurt. Het is ook belangrijk dat je het tempo fijn vindt. Om ervoor te zorgen dat het een fijne ervaring wordt, kun je dus het beste iemand kiezen die je hiermee vertrouwt.

Iemand waarvan je weet dat hij of zij naar je zal luisteren als je iets niet wilt of als het je te snel gaat.

Kom je klaar van de eerste keer?

Een orgasme is een ontlading van seksuele spanning. Bij mannen komt er dan vaak sperma uit de penis. Je hoeft niet altijd klaar te komen van seks. Vooral vrouwen komen minder vaak klaar door penetratie (het naar binnen en naar buiten gaan van de penis). Als je niet klaar komt van seks, hoeft dat niet te betekenen dat je het niet leuk of lekker vindt.

Voor sommige jongens kan de seks zo lekker voelen, dat ze sneller klaarkomen dan ze hoopten. Dat kan jammer voor jullie allebei zijn, maar als je het van te voren leuk hebt gehad met het voorspel, is het vaak niet zo erg. En vaak, na een tijdje rust, dan wordt zijn piemal wel weer opnieuw stijf.

Wat moet je na de seks doen?

Na de seks moet je de boel vaak een beetje opruimen. Doe het condoom voorzichtig af, zodat je niet morst. Als je geen condoom hebt gebruikt, kun je als meisje het best even naar de wc gaan om het sperma er uit te laten lopen en even te plassen. Het plassen haalt vuil uit de plasbuis, dat er door de seks ingekomen kan zijn. Hierdoor krijg je minder snel een blaasontsteking.

Veel mensen vinden het na de seks fijn om nog even te blijven knuffelen of nog wat te zoenen. Ook dit moment kan heel fijn en prettig zijn.

Emma Worstelboer geeft je nog een paar gouden tips voor de eerste keer:

Alle bullshit op een rijtje

Over seks en de eerste keer bestaan een hele hoop onzinverhalen. Wij zetten de belangrijkste op een rijtje voor je:

  1. Het maagdenvlies is geen echt vlies. Het vlies is eigenlijk een randje weefsel. De meeste meisjes hebben dit randje. De vagina van de vrouw zit dus voor de ontmaagding niet dicht en wordt dus bij de ontmaagding niet opengeprikt.
  2. Niet alle vrouwen bloeden bij de eerste keer. In de meeste gevallen zullen vrouwen zelfs niet bloeden. Als er bij de eerste keer wat bloed komt kijken, dan komt dat omdat het maagdenvlies een beetje gescheurd is. Maar dit gebeurt dus lang niet altijd. Als je als vrouw opgewonden en ontspannen bent als de penis naar binnen gaat, zul je in veel gevallen niet bloeden.
  3. Je eerste keer hoeft niet altijd pijn te doen. Bij meisjes kan de eerste keer pijnlijk zijn (en misschien de tweede en derde keer ook wel). Maar voor heel veel mensen doet de eerste keer geen pijn. Het is ook niet erg als het wel pijn doet. Doe in dat geval rustig aan.
  4. Ook de eerste keer dat je seks hebt kan je zwanger worden. Zorg dus voor anticonceptie.
  5. Heeft jouw sekspartner al eerder seks gehad? Dan kan je de eerste keer ook een SOA oplopen, gebruik een condoom totdat je weet dat je partner geen SOA heeft.

Meer info

  • Heb je nog meer vragen over seks? Geen zorgen, we hebben nog een hoop thema's over seks voor je. Zoals het thema seksuele grenzen, thema veilig vrijen en een thema over sexting!
  • Voor informatie over technieken kun je ook naar de website van Sense. Hier vertellen ze je bijvoorbeeld hoe je kan pijpen of beffen.
  • Op de website van Sense kun je ook heel veel informatie vinden over alles wat over seks gaat. Ook kun je met Sense chatten, bellen, appen of mailen.
  • Heb je iets naars meegemaakt met seks? Of heb je een naar gevoel aan je eerste keer overgehouden? Je kunt hier altijd over praten met de Kindertelefoon als je onder de 18 bent, of met Allesoke als je wel ouder dan 18 bent. Ook kun je altijd met een jongerenwerker praten, of met je schoolpsycholoog of huisarts.
  • En natuurlijk kun je ook op ons forum jouw ervaring delen en advies vragen aan andere jongeren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.