Fatshaming

Als jij overgewicht of obesitas hebt is de kans groot dat je er wel eens mee te maken hebt gehad; fatshamen. Wat is fatshamen? Hoe ga je er mee om? En wat kan je doen als je je oprecht zorgen maakt over iemands gezondheid zonder te fatshamen? Al deze vragen beantwoorden we voor je in dit thema.

Wat is fatshaming?

Fatshaming is wanneer mensen iemand zich slecht laten voelen over hun gewicht. Opmerkingen of grappen maken over hoe iemand er uit ziet. Als je iemand fatshamed, zorg je ervoor dat iemand zich slecht voelt over hun lichaam.

Fatshaming kan invloed hebben op iemands mentale gezondheid. Iemand kan bijvoorbeeld heel onzeker of somber worden. Als je gefatshamed wordt, is de kans groot dat je mensen gaat ontwijken en eenzaam wordt. Ook kunnen mensen door fatshaming zo verdrietig worden dat ze emotioneel gaan eten en hierdoor verder aankomen.

Als je vaak gefatshamed wordt, is de kans groot dat je andere mensen uit de weg gaat en eenzaam wordt. Misschien denk jij dat je een grapje maakt, maar voor die ander gaat het misschien wel veel verder.

Omgaan met fatshaming

Als jij overgewicht of obesitas hebt, zal je misschien wel eens te maken hebben gehad met fatshaming. Misschien door klasgenoten op school of zelfs door familieleden. Wat kun je doen als iemand een opmerking maakt over jouw lichaam of gewicht?

  • Lach het niet weg. Daardoor denkt de ander alleen maar dat je het niet erg vindt of dat je het misschien wel zelfs met de persoon eens bent.
  • Vraag de ander waarom hij of zij de opmerking of grap maakt. “Waarom maakt het jou zo veel uit wat ik eet?” of “Waarom is het voor jou zo belangrijk hoe ik er uit zie?”.
  • Hoor jij bij elk etentje weer iets over je gewicht, probeer dan van te voren aan de tafelgasten aan te geven dat je er soms tegen op ziet om met ze te eten vanwege de opmerkingen.
  • Bedenk je dat het niet om jou gaat, maar om de persoon zelf. Als iemand opmerkingen maakt over gewicht, is die persoon waarschijnlijk zelf onzeker over zijn of haar gewicht.

Zie of hoor jij dat iemand aan het fatshamen is, zorg dan dat iemand aan jou een vriend of een bondgenoot heeft! Zeg er iets van en kom voor de ander op.

Twee voeten op een weegschaal

Fatshaming of oprechte zorg

Soms kan het moeilijk zijn om in te schatten of iemand het goed bedoelt of niet. Als je moeder vraagt of je écht nog een koekje gaat eten, vraagt ze dat dan omdat ze je aan het fatshamen is, of omdat ze zich zorgen om je gezondheid maakt?

Als je twijfelt, ga dan het gesprek aan. Misschien bedoelt je moeder of vrienden het niet slecht, maar uiten ze hun zorg verkeerd. Overgewicht heeft effect op je gezondheid, dus als vrienden of familie zich zorgen maken over jouw overgewicht of obesitas, dan is dat begrijpelijk. Probeer uit te leggen dat zulke opmerkingen jou niet helpen en leg ze uit hoe ze je wel kunnen helpen (als je hulp wilt met gewicht verliezen of minder onzeker zijn).

En als jij wel eens opmerkingen maakt over het gewicht van een ander, omdat je denkt dat je die persoon hiermee helpt, stop daar dan mee. Het helpt namelijk nooit. Misschien dat de persoon door jouw opmerkingen wel gaat emotie-eten en juist aankomt. Want door te fatschamen ben je gewoon aan het pesten. Als je iemand écht wil helpen, ga dan het gesprek aan en uit je zorg.

Onzekerheid over je gewicht

Als jij obesitas of overgewicht hebt kun je hier erg onzeker over zijn. In het thema onzeker over je gewicht lees je hier meer over. Onthoud dat je lichaam niet mooi moet zijn, maar elke dag voor jou aan het werk is. Jouw longen laten jou ademen, je benen laten je lopen en je hart klopt liters bloed door je lijf. En dat is al genoeg om je lichaam te waarderen om wat het voor je doet.

Daarbij kan een gezond lichaam er op verschillende manieren uit zien. Een gezond lichaam is niet altijd een dun lichaam. Gezond en gelukkig zijn is belangrijk, hoe je er uit ziet niet.

Meer info

  • Bij je huisarts of schoolarts kan je altijd terecht met vragen over je gezondheid.
  • Als je wilt praten over fatshamen kan je praten met de Kindertelefoon als je jonger dan 18 bent. Als je ouder dan 18 bent kun je terecht bij Allesoke. Ook kan je terecht bij een schoolpsycholoog of jongerenwerker om je hart te luchten.
  • Wil je jouw tips om om te gaan met fatshamen of jouw ervaring delen, dan kan dat natuurlijk altijd op ons forum.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.