Hoe kan dat nou? Je hebt onderhand 20 studiekeuzetests gemaakt en misschien nog meer open dagen bezocht en je weet nog steeds niet wat je wilt studeren.
De eindexamens komen dichterbij en mensen vragen steeds vaker: “wat wil je nu eigenlijk gaan doen?”. Je ervaart steeds meer stress. De dag dat je een keuze moet maken komt steeds dichterbij!
Blijf rustig en denk goed na
Blijf rustig en denk goed na. Bedenk ook dat meteen studeren na de middelbare school niet de enige optie is. In veel gezinnen is het zo vanzelfsprekend dat je gaat studeren, dat er niet wordt nagedacht over niet-studeren. Stel jezelf de vraag: wil ik studeren? Als het antwoord 'nee' is, of 'misschien', bedenk dan waar dit vandaan komt en welke andere opties er zijn, zoals gaan werken of een tussenjaar.
Bedenk verder dat 40 procent van de werkende Nederlanders werk doet dat heel weinig of zelfs niks te maken heeft met wat ze ooit hebben gestudeerd. Met een studiekeuze kies je dus niet per se een baan voor de rest van je leven. Bij het kiezen van een studie kun je het beste focussen op wat je wilt leren, ervaren en ontdekken. Waar word jij blij van?
YouTuber Raoul van de Bankzitters vertelt over zijn studiekeuze ervaring.
Hoe kan ik een keuze maken?
- Doe iets wat je leuk vindt en studeer niet iets vanwege geld, status, vrienden of stad. Als je iets alleen gaat studeren om deze redenen, dan houd je het niet snel 3 of 4 jaar vol.
- Stel vragen aan mensen die je kent over hun beroep. Vinden ze hun werk leuk, waarom doen ze hun werk? Vraag ook naar minder leuke dingen in hun vakgebied, zo krijg je een realistisch beeld van verschillende beroepen.
- Ga proefstuderen, als een opleiding dit aanbiedt. Open dagen, brochures en websites geven niet altijd een heel realistisch beeld van hoe een studie echt is. Met proefstuderen kun je een studie gedeeltelijk ervaren en kijken of het bij je past.
Kijk of opleidingen voor kleine groepjes rondleidingen verzorgen.
Maak een afspraak met een studiekeuzeadviseur. Op veel ROC's zijn deze gratis beschikbaar.
- Maak een lijst met de dingen die jij belangrijk vindt in een studie. Zoek vervolgens bij de studies die je misschien wilt doen hoeveel van jouw belangrijke punten in deze studies voorkomen.
Maak ook een lijstje met wat jij belangrijk vindt in je werk later: achter je bureau of juist veel op pad? Met mensen werken of liever niet? Enzovoort. Praat er met iemand over. Op deze manier kan je er ook achter komen wat voor soort opleiding bij jou past.
- Praat met vrienden die wel al een keuze hebben gemaakt. Misschien hebben zij wel goede tips voor je.
Bel/app/mail studenten die de studie volgen waar jij geïnteresseerd in bent. Zo kom je erachter hoe de studie echt in elkaar steekt en of dit bij je past!
Vraag aan je decaan of je kunt appen met oud-leerlingen van jouw school over hun studie. Soms organiseren scholen dat ook via Instagram. Ze vinden het leuk om je te helpen, zou jij ook doen toch?
En wat als je de verkeerde keuze maakt?
Misschien ben je wel bang dat je een verkeerde keuze maakt. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je een studie kiest die toch niet de juiste is?
Als je studie toch niet bij je past, en je schrijft je voor 1 februari van dat schooljaar uit, dan krijg je 9 maanden aan collegegeld terug. Als je je later uitschrijft, krijg je nog maar 4 maanden collegegeld terug. Als je aan een studie bent begonnen en het is toch niet wat je had verwacht, kan je dus het beste voor februari de keuze maken. Let op, deze regeling geldt alleen voor de eerste MBO, HBO of WO studie waar je mee stopt. Je kan dit niet oneindig blijven doen.
En dan zit je met één jaar waarbij je niet studeert en dus bijvoorbeeld een tijdje moet werken en een nieuwe studie kiezen. Een jaar klinkt veel, maar dat is zo voorbij.
Een tussenjaar
Ben je er nog niet klaar voor om te studeren? Dan is een tussenjaar ook een prima optie. Je kunt een tussenjaar gebruiken om werkervaring op te doen, te reizen, of iets anders te doen waardoor je jezelf beter leert kennen. Uit onderzoek blijkt dat een tussenjaar veel positieve invloed kan hebben.
Jongeren die een tussenjaar hebben gehad geven aan meer controle te hebben over hun leven. Ook stoppen jongeren na een tussenjaar minder vaak met hun studie en hebben ze gemiddeld betere studieresultaten. Je kunt dit artikel van studiekeuzemaken.nl lezen als je meer wilt weten over een tussenjaar of lees ons thema over het tussenjaar.
Of ga naar ons forum en deel jouw verhaal!