Vriendschap

Echte vrienden zijn erg bijzonder. Samen met hen geniet je van de mooie momenten die je meemaakt. Je kunt ze vertrouwen en ze zijn er voor je als je het moeilijk hebt.

Vriendschap

Niet iedereen vindt een diepe vriendschap belangrijk. Dat is heel persoonlijk. Sommigen vinden oppervlakkig contact voldoende. De een heeft heel veel vrienden en de ander maar een paar. Maar voor de meeste jongeren zijn echte vrienden van levensbelang.

Bij het maken van vrienden is het belangrijk dat je trouw blijft aan jezelf. Vriendschap is alleen wat waard als je jezelf kan zijn.

Waarom is vriendschap belangrijk

“Sociaal contact is super belangrijk voor jongeren”', zegt ontwikkelingspsycholoog Suzanne van de Groep. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat bij jongeren met te weinig sociaal contact een gebied in de hersenen actief wordt waar ook pijn geregistreerd wordt. En ook geeft digitaal contact niet evenveel voldoening als wanneer je elkaar in het echt ziet. Het is dus belangrijk om je vrienden (ook) in het echt te zien en niet alleen online.

Wanneer is iemand een echte vriend?

Hoe weet je wanneer iemand echt het beste met je voor heeft en je kan spreken van een echt goede vriend(in)?

  • Echt vrienden luisteren naar elkaar. Echt luisteren vergroot de kans op een sterke band.
  • Echte vrienden praten met elkaar. Als er iets aan de hand is, dan zullen ze proberen dit met elkaar te delen, ook al is dat heel lastig.
  • Echte vrienden helpen elkaar. Als iemand hulp nodig heeft, dan zullen echte vrienden proberen elkaar zo goed mogelijk te helpen.
  • Echte vrienden vertrouwen elkaar. Als iemand iets in vertrouwen vertelt, dan zullen echte vrienden dit niet zomaar doorvertellen.

Hoe maak ik nieuwe vrienden?

Het is niet altijd makkelijk om nieuwe vrienden te maken, helemaal niet als je niet makkelijk op mensen af stapt.

  • Op school, een sportclub, je bijbaan of uit gaan, overal kom je mensen tegen. Zeg gewoon eens hoi tegen iemand die je aardig lijkt.
  • Zoek op internet naar plekken waar andere jongeren komen die dezelfde dingen leuk vinden als jij.
  • Vraag iemand met andere vrienden of vriendinnen dan jij hebt eens of ze je voor kunnen stellen aan iemand.
  • Toon belangstelling voor de ander: stel vragen over wat hij of zij leuk vindt.
  • Blijf jezelf: een vriendschap is het sterkst als je allebei jezelf kunt zijn.
  • Heb geduld. Heb je geen goede klik met een van je collega's? Geen paniek, er kan zomaar een nieuwe collega starten waar het wel mee klikt.

    Wat doe je als je ruzie krijgt?

    Soms heb je een meningsverschil en ontstaat er ruzie. Dat gebeurt in veel goede vriendschappen. Het is belangrijk dat je er vertrouwen in hebt dat het weer goed komt. Pak je telefoon en bel om het goed te maken. Wees eerlijk tegen je vriend(in) en vertel wat je niet leuk vindt. Geef ook je vriend(in) de kans om zijn/haar hart te luchten. Later lachen jullie er alleen maar heel hard om. Ruzie kan twee vrienden/vriendinnen ook dichter bij elkaar brengen.

    En ben je bang dat de vriendschap voorbij is? Praat er over met je vriend(in). Misschien kunnen jullie er samen aan werken. En soms is het ook helemaal niet erg dat een vriendschap voorbij is. Op de basisschool speelden jullie veel met elkaar, maar nu ben je uit elkaar gegroeid. Het is fijn om het uit te spreken, dan kunnen jullie gewoon normaal doen tegen elkaar als jullie elkaar tegen komen.

    Voel je je soms alleen?

    Voel je je soms alleen? Je bent niet de enige, ruim 4 van de tien jongeren voelt zich eenzaam (Bron: RIVM). Blijf hier niet me lopen, maar doe er iets aan. Er zijn mensen die je hierbij kunnen helpen!

    • Bij de Kindertelefoon (12 – 18 jaar) of Allesoke? (18 – 24 jaar) luisteren ze naar jou verhaal en denken ze met je mee.
    • Je kunt voor hulp altijd terecht bij je huisarts, mentor, jongerenwerker of sociaal werk.
    • Ook kun je je aanmelden bij Join Us. Deze organisatie helpt jongeren die zich vaak alleen voelen. Er zijn Join Us groepen in heel Nederland. Hier ontmoet je andere jongeren. Is er geen Join Us groep bij jou in de buurt? Doe dan gratis mee aan Join Us online of doe de gratis test.
    • En natuurlijk kun je ook op ons forum jouw ervaring delen en advies vragen aan andere jongeren.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.