Op naar dromenland!

De kranten staan er vol mee tegenwoordig: geroddel over ons onschuldige pubers. Uitslagen van onderzoeken over ons gedrag wijzen uit dat we te veel eten, maar een maand later beweren ze dat het te weinig is. Soms praten we veel te veel, maar een andere keer zijn we asociaal. Grote kans dat die artikelen alleen bedoeld zijn als aanzet voor ouders om een felle lamp op hun tiener te richten en hun schuld net zo lang proberen uit ze te schudden tot ze uiteindelijk maar gewoon bekennen. Laatst vroeg mijn moeder zelfs of ik een chronisch slaaptekort had, want ‘dat hebben alle tieners’. Maar daar klopt natuurlijk allemaal niets van.

Oké, over dat laatste heeft ze misschien wel gelijk. Ik kan ’s avonds vaak niet goed slapen door te sombere (piekeren) of te blije (ja, dat kan ook) gedachten, met als gevolg dat ik ’s ochtends, wanneer die toch al zo weinig slaap ruw wordt onderbroken door mijn wekker, maar moeilijk mijn bed uit kom. En niet eens een leuke wekkerradio of zo hoor, nee, dat irritante gepiep dat je altijd in reclames hoort als wekker. Waarvan de meeste mensen denken: “Wie wordt er nu nog met zo’n geluid wakker?” Nou, ik dus. Meestal draai ik me dan nog even voor vijf minuten om. Lees: dan val ik gewoon weer in slaap tot mijn moeder zich af komt vragen of ik nog ga douchen, zodat ik enorm moet haasten. Maar mijn nieuwe app, ‘Sleep Time’, moest daar verandering in brengen.

De app kost normaal €0,79 maar is nu tijdelijk gratis te downloaden door APPODAY, een site die bepaalde apps gratis maakt voor zijn gebruikers. Het ziet er goed en overzichtelijk uit allemaal. De app bestaat uit 3 delen: allereerst het Sleep Lab, waar je je bedtijd, slaapduur, efficiëntie en slaapritme terug kunt zien. Dan heb je natuurlijk de wekker, en tot slot de Soundscapes, muziekjes die je helpen in slaap te vallen. Alles is gemakkelijk in te stellen. Welterusten.

Als soundscape kies ik ‘Gentle waves’. Nu houd ik niet echt van strandgeluiden, maar andere opties willen niet laden (toen ik bovenstaande foto maakte natuurlijk wel…) en in mijn eigen iTunes staat nou ook niet echt veel muziek die ik als slaapmuziek beschouw. Ik stel vijftien minuten in, maar al snel wordt me duidelijk dat dat veel te lang is. De golven werken nogal op mijn zenuwen, dus ik blijf wakker liggen wachten tot ze stoppen. De opluchting als het een beetje stiller wordt, wordt elke keer weer overspoeld door een nieuwe golf. Als ik na voor mijn gevoel vijftien uur eindelijk weg ben van het strand, val ik als een blok in slaap. Als dat de bedoeling was, zijn de bedenkers echt geniaal.

Mijn wekker staat op kwart over acht. Maar omdat je dan beter wakker zou worden, wekt de app je al een halfuur van tevoren om je een halfuur lang met steeds kortere pauzes tussen de alarms bij bewustzijn te laten komen. Zoals ik al zei val ik meestal weer in slaap na de eerste keer dat mijn wekker gaat, maar net nu is dat niet het geval. Daar lig ik dan, klaarwakker, een halfuur te vroeg.

Het klonk zo veelbelovend, fit wakker worden, maar ondanks dat ik niet meer kan slapen ben ik doodop. Het is leuk dat ik mijn slaapritme nu kan zien, maar een halfuur heb ik daarvoor niet nodig. Verder is de app niet zo’n succes voor mij: z’n oorspronkelijke geld niet echt waard dus. Misschien wel zonder soundscape en met een eenmalig alarm, zodat je alleen de statistieken overhoudt. Maar daar denk ik vanavond wel over na… Ik ga nu eerst wat slaap inhalen. De app doet zijn naam wel eer aan: na gebruik is het altijd Sleep Time.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.