Wat is Koningsdag nou eigenlijk behalve een tent en een krat bier (volgens mijn collega-stagiaire). Dus laat ik me eens verdiepen in de geschiedenis van Koningsdag.
Koninginnedag
Nog voor de echte Koninginnedag, werd op 31 augustus 1885 de eerste Prinsessedag gevierd. Dit was op de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina (overgrootmoeder van koning Willem-Alexander). Toen zij eenmaal koningin werd dit omgezet naar Koninginnedag. Dit werd toen anders gevierd dan we nu gewend zijn, de koningin was niet eens bij de feestelijke activiteiten aanwezig. De dorpen en steden waren wel versierd en voor de kinderen waren er spelletjes. Koninginnedag was toen meer een kinderfeest dan een feest voor iedereen.
Toen haar dochter Juliana koningin werd is de dag verzet naar 30 april. Steeds meer mensen kregen ook op Koninginnedag vrij, zo groeide het in 1949 uit tot een landelijke feestdag. Toen prinses Beatrix koningin werd is Koninginnedag niet verzet naar haar verjaardag. Zij is namelijk jarig op 31 januari. Nou is het vandaag al vies weer, maar ik moet er niet aan denken dat het op 31 januari plaatsvindt. Niet alleen op het vaste land vieren we trouwens Koningsdag, ook in onze overzeese gebieden Aruba, Curaçao en Sint Maarten vieren ze het. Daar hoeven ze in ieder geval niet bang te zijn voor de kou.
Koningsdag
Sinds 2013 is koning Willem-Alexander aan de beurt. Naast dat het nu Koningsdag heet, is het dus ook verplaatst naar 27 april (zijn verjaardag). Dit leidt bij sommige toeristen nog tot veel verwarring, omdat in diverse reisgidsen de dag nog niet veranderd is. Hierdoor spot je op 30 april veel oranje geklede toeristen in het centrum van Amsterdam. Wanhopig op zoek naar al die duizenden andere oranje verklede mensen.
De verschillen tussen Koningsdag en Koninginnedag zijn eigenlijk maar klein. De koning bezoekt steeds één dorp of stad in Nederland, terwijl de koningin meerdere dorpen/steden bezocht. Bij die bezoeken gaat dat het nu minder om de spelletjes en demonstraties. Dat wat ik altijd het leukste vond, dat de koninklijke familie mee ging doen met een of ander dansje en er helemaal niets van bakte. Nu draait het er meer om dat een regio zijn sterke kanten laat zien in een soort parade. Voor mijn gevoel een beetje reclame maken voor die streek. Daarnaast blijven alle oudere familieleden voortaan thuis en draait het meer om de jonge prinsesjes.
Spannend
Vandaag gaat Willem-Alexander op bezoek in Zwolle. Dit jaar brengt Koningsdag toch wat meer spanning mee dan de vorige jaren. Natuurlijk hebben we de aanslag in Apeldoorn gehad, wat de beveiliging rondom Koningsdag al heeft verhoogd. Maar door de aanslagen in Parijs en Brussel, moeten er met heel veel enge dingen rekening gehouden worden. Niet alleen in Zwolle maar op alle plekken waar dit jaar grote feesten plaatsvinden. Dit geeft een anders leuk feest toch een beetje een zwart randje. Hopelijk is het allemaal niet nodig en kunnen we er een mooi feestje van maken.
Wat ga jij op Koningsdag doen? Naar de vrijmarkt, kijken naar de koning of een feestje vieren?