Veel studenten op hbo en universiteit (30%) stoppen in het eerste jaar van hun studie. Soms is de studie te moeilijk of is het niet leuk. Maar het kan ook dat de student niet z’n best gedaan heeft. Politieke en studentenorganisaties willen dat studenten beter weten wat ze precies kunnen verwachten, zodat minder studenten stoppen. Dit willen ze bereiken door een strengere studiekeuzecheck.
Studiekeuzecheck?
Voordat je begint met je opleiding ga je in gesprek met de studieadviseur. Ze geeft je meer informatie, maar wil ook weten waarom jij dit wilt studeren. Daarnaast kan je vragen stellen aan studenten en docenten. Na het gesprek krijg je een advies van de studieadviseur of de opleiding geschikt is voor jou of niet. Ze kunnen je bijvoorbeeld afraden om de studie te gaan volgen, dit heet een negatief advies. Gelukkig is dit advies niet bindend en kan je de studie alsnog volgen!
Waarom is verkeerd kiezen erg?
Heel simpel: het kost geld. Het kost de overheid geld, de opleiding maar vooral de student zelf. Logisch. Niemand kiest voor zijn lol een verkeerde studie. Maar hoe kunnen je verwachten dat je weet wat je leuk vindt voor de rest van je leven? Hoort het er niet bij om te ontdekken wat je leuk vindt? En als je erachter komt dat je iets tóch niet leuk vindt, is dat niet net zo waardevol?
Zelf ben ik ook iets gaan studeren wat ik, achteraf gezien, niet interessant vond. Ik had het geluk dat ik makkelijk verder kon met de studie die ik wél interessant vond. Door mijn ‘verkeerde’ studiekeuze kwam ik erachter wat ik wel leuk vind. Misschien moet je eerst weten wat je niet leuk vindt voordat je een studie kiest.
Wat wil jij studeren? Of wat studeer je al?