Abortuspil straks ook bij de huisarts

Misschien heb je het al gelezen, maar minister Schippers (van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) gaat ervoor zorgen dat je voortaan bij de huisarts een abortuspil kunt krijgen. Nu kun je die pil alleen krijgen in de abortuskliniek en in een ziekenhuis met een abortusvergunning. Om naar de abortuskliniek te gaan om zo’n pil te halen kan een hoge drempel zijn. Bij de huisarts zou het een stuk makkelijk maken, maar toch vraag ik me af of ik daar dan sneller naar toe zou gaan. Juist dat het zo dichtbij is zou me toch een beetje bang maken dat mensen erachter komen.

Wat doet zo’n pil eigenlijk?

Met de abortuspil kun je tot 6,5 week nadat je zwanger bent geworden, de zwangerschap afbreken. Dus nog ongeveer 2 weken nadat je merkt dat je overtijd bent (niet ongesteld terwijl je dat wel had moeten zijn). Het klinkt makkelijker dan het is, even een pilletje en je bent niet meer zwanger. Zo’n pil is toch best heftig.

Een abortuspil bestaat eigenlijk uit verschillende pillen die samen je zwangerschap stoppen. Je krijgt eerst 1-3 tabletten om de aanmaak van progesteron te stoppen. Progesteron bevordert de groei van de bevruchte eicel. Thuis slik je een paar dagen later nog 4 tabletten. Deze tabletten bevatten prostaglandine, dit zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt, waardoor de bevruchte eicel wordt afgestoten en naar buiten komt. Vaak gebeurt dat binnen een paar uur, maar het kan ook langer duren. Je moet voor de veiligheid iemand bij je in de buurt hebben tijdens de eerste 24 uur na het slikken van die tweede ronde pillen. Het risico op heftig navloeien is bij de abortuspil groot, dus moet je in geval van nood snel met een auto naar de kliniek of een ziekenhuis gebracht kunnen worden.

Is de abortuspil niet hetzelfde als de morning-afterpil?

Nee, de morning-afterpil voorkomt dat je zwanger wordt. Die neem je maximaal 3 dagen nadat je onveilige seks hebt gehad. Dan heeft het bevruchte eitje nog geen kans gehad zich te nestelen en te gaan groeien. Je bent dan nog niet echt zwanger. De morning-afterpil kun je al wel gewoon bij de apotheek en drogist halen. De abortuspil is dus eigenlijk voor wat later, dan is er dus al wel sprake van zwangerschap.

Discussie

Natuurlijk zijn er ook mensen die deze verandering niet zien zitten, vooral omdat het volgens hen dan te makkelijk wordt om een zwangerschap af te breken. Dus dat dit zou leiden tot meer onveilige seks omdat je zomaar even een pilletje kan gaan halen. Daarnaast heb je natuurlijk ook mensen vanuit hun geloof zeggen dat je sowieso geen abortus mag plegen, dus die zijn helemaal tegen deze abortuspil.

Ik vind het een goede ontwikkeling, omdat het de keuzevrijheid van vrouwen en meisjes bevordert. Ik kan het me ook niet voorstellen dat iemand zomaar even die keuze maakt. Uiteindelijk is het wel een leven waar je over beslist. Maar als je nog niet eens voor jezelf kan zorgen moet je dan wel voor een baby willen zorgen. Ik durf alleen niet te zeggen of voor mij verschil zou maken dat je naar de huisarts gaat of naar de abortuskliniek. Ik denk dat ik toch liever naar een abortuskliniek zou gaan. Liever bij iemand die ik daarna nooit meer zie dan dat ik die persoon elke week bij de bakker tegenkom. Dat ligt toch ook nog deels aan het taboe wat rond abortus hangt. Je wil toch niet geconfronteerd worden met mensen die niet begrijpen dat je een abortus hebt gepleegd.

Wil je meer informatie over abortus, kijk dan hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.