In real life

Schelden

Ik gebruik fanatiek allerlei social media, vooral Facebook. Leuk tijdverdrijf, maar ik zie ook vaak dat er allerlei nare dingen gepost worden. Stel, je bent het niet eens met het regeerakkoord dat nu is gesloten en je plaatst dat op Facebook. Dan verwacht je toch niet dat je meteen uitgescholden wordt voor vieze hippie, alleen omdat je zou willen dat het regeerakkoord wat meer op het milieu gericht zou zijn? Lijkt mij in ieder geval nergens voor nodig, maar het gebeurt helaas wel.

Lage drempel

Dat mensen meteen gaan schelden als ze het niet met iemand eens zijn, komt denk ik doordat het online makkelijker is om dat te doen. Ik merk ook dat ik vaak liever iets via mail of Whatsapp stuur dan dat ik iemand opbel, bijvoorbeeld laatst toen ik een vraag had aan de organisatie van een festival waar ik naartoe ging. De drempel ligt online lager om even iets te vragen of te posten. Helaas geldt dat voor online pesten ook. Het is veel makkelijker om via een computer of smartphone iets kwetsends tegen iemand te zeggen dan om dat in het echt te doen. Even typen, send, klaar. De reactie van de persoon naar wie je het stuurt hoef je dan ook niet te zien.

In het echt

Als iemand mij in het echt een lelijk dom mens zou noemen zou dat niet normaal zijn, maar online gebeurt het volop. Stel je eens voor dat alle nare, kwetsende dingen die op het internet geschreven worden in het echt tegen je gezegd zouden worden. Dan zie je pas hoe hard zo’n vervelend berichtje aan kan komen, terwijl het maar zo weinig moeite kostte om te versturen.

Vette video

Dat is precies wat de oprichters van de Amerikaanse campagne ‘In Real Life’ dachten. Zij hebben er een (Engelstalige) filmpje over gemaakt. Het lijkt echt, maar het zijn allemaal acteurs behalve de omstanders. Het blijft hoe dan ook pijnlijk om te zien, want je ziet nu hoe hard zulke nare berichten aankomen. Online pesten gebeurt nog steeds volop en het is tijd dat dit stopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.