Als je denkt dat je een soa hebt, is het belangrijk dat je een soa-test laat doen bij je huisarts of bij de GGD. De meeste soa's kunnen goed behandeld worden. Laat je een soa niet behandelen, dan kan dat vervelende gevolgen hebben.
Soa-test bij de huisarts
Om zeker te weten of je een soa hebt, kun je langs de huisarts gaan. Deze kan je testen. Je hoeft niet bang te zijn of je te schamen. Een huisarts maakt het veel vaker mee dan je denkt.
Geheimhoudingsplicht
Alle dokters hebben geheimhoudingsplicht: zonder jouw toestemming mogen zij niet aan anderen, zoals je ouders, vertellen wat jij hun vertelt.
Let op: wel kan op de rekening van de zorgverzekeraar staan dat je bij de huisarts bent geweest of dat er laboratoriumonderzoek is gedaan.
Soa-test bij de GGD
Als je niet naar je huisarts durft, dan kun je voor een soa-test ook naar een Sense-spreekuur bij jou in de buurt. Je kunt daar terecht voor onderzoek naar chlamydia. Dit is de meest voorkomende soa onder jongeren in Nederland. Kijk voor meer informatie over de soa-test op Sense.info.
Als je jonger bent dan 25 jaar, is het onderzoek gratis. En als het nodig is, kan er ook op andere soa's getest worden.
Wat is er nodig voor een onderzoek?
Een soa-onderzoek begint met een gesprek. Een arts of verpleegkundige vraagt wat voor klachten je hebt, en hoe en met wie je gevreeën hebt. Op basis van jouw antwoorden bepaalt de arts welk onderzoek nodig is. Bij jongens is een urine-onderzoek vaak al genoeg. Meiden kunnen zelf een uitstrijkje maken van de vagina.