Zomertijd!

Wat is zomertijd?

Het laatste weekend van maart is het weer zover: de zomertijd gaat in. Als de zomertijd ingaat, zet je de klok in de nacht van zaterdag op zondag één uur naar voren. Tijdens het voorjaar en in de zomer worden de dagen langer en wordt het steeds vroeger licht. Als de klok niet wordt verzet, dan komt in juni en juli de zon al om 4 uur ’s ochtends tevoorschijn. In de avond wordt het al om 9 uur donker.

Niet alle landen hebben een zomertijd. Europa en het grootste deel van Noord-Amerika hebben de zomer- en wintertijd. Alle andere landen vinden de zomertijd overbodig.

Hoe is de zomertijd ontstaan?

In 1784 bedacht Benjamin Franklin dat het veel energie zou besparen als mensen eerder op zouden staan in de zomer. De zomertijd werd pas ingevoerd toen de Duitsers geld moesten besparen vanwege de oorlog. Dit gebeurde op 30 april 1916.

Toen Duitsland de zomertijd invoerde, volgde ook Nederland. Na de Tweede Wereldoorlog is de zomertijd in Nederland weer afgeschaft. Heel veel boeren klaagden omdat de koeien minder melk gaven. Koeien moeten namelijk elke dag op dezelfde tijd gemolken worden.

De zomertijd is in 1977 tijdens de oliecrisis weer ingevoerd. Veel mensen denken dat dit was om de kosten van energie te verlagen. Dit klopt, maar de zomertijd is ook ingevoerd zodat wij van de lange zomeravonden kunnen genieten.

Last van de zomertijd

Als je elke dag op dezelfde tijd je bed uit moet, omdat je bijvoorbeeld naar school moet, dan kan je last hebben van de zomertijd. Je biologisch klok wordt door de zomertijd door de war gegooid, vooral avondmensen hebben daar last van. Je lichaam moet zich namelijk weer aanpassen aan de nieuwe tijd. Dit betekent dat je in de ochtenden niet om 7 uur moet opstaan, maar om 6 uur en het even duurt voor je hieraan went. Het is dus mogelijk dat je vlak na het verzetten van de klok je vermoeider bent, minder geconcentreerd bent of slaapproblemen hebt.

Zomertijd afschaffen?

Een steeds grotere groep mensen vinden dat de zomertijd moet worden afgeschaft. Zij vinden de zomertijd onzin en achterhaald. Volgens de tegenstanders van de zomertijd is het nooit bewezen dat het verzetten van de klok leidt tot energiebesparing. Ook is het verwarrend, want hoe zit dat nou moet de klok vooruit of achteruit?

Het Europees Parlement heeft besloten dat de zomertijd voorlopig nog blijft bestaan. Om te beslissen of de zomertijd moet worden afgeschaft gaat ze wel onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van de zomertijd.

Dus: zet voorlopig op de laatste zaterdag van maart (in het voorjaar) de klok een uurtje vooruit, en op de laatste zaterdag van oktober weer terug.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.