Schulden

Leen jij ook wel eens geld van je vrienden of je ouders? Helemaal niet erg, zolang je het kunt terugbetalen. Maar wat gebeurt er als deze schulden groter worden?

Wat zijn schulden?

Schulden ontstaan als je iets koopt waar je geen geld voor hebt. Als je nog niet hebt terugbetaald, heb je een schuld. Een schuld kan een lening zijn bij een bank of een winkel. Je kunt ook een schuld hebben bij je ouders of je vrienden. Dit is natuurlijk geen probleem. Als je steeds vaker je schulden niet kunt terugbetalen en je het zelf niet meer kunt oplossen, dan heb je een financieel probleem.

Rood staan

Als je rood staat op je bankrekening, leen je geld van de bank. Dit kan handig zijn als je net niet genoeg geld hebt om iets te kopen. Maar er zijn veel nadelen aan rood staan. Vaste kosten, zoals je telefoonabonnement, worden niet meer automatisch betaald. En je betaalt rente over het bedrag dat je rood staat. Je moet dan geld betalen aan de bank omdat je geld van hen leent. Sta daarom alleen rood als je weet dat je snel weer in de plus gaat staan. Geld lenen kost geld!

Gevolgen van schulden

Als je bij iemand een schuld hebt, moet je dit zo snel mogelijk terugbetalen. Je kunt dit geld niet gebruiken voor leuke dingen zoals op vakantie gaan. Schulden zorgen voor veel stress. Je denkt steeds over hoe je de schuld kunt terugbetalen.

Schulden kunnen grote gevolgen hebben. Als je bijvoorbeeld een verkeersboete krijgt en deze niet op tijd betaalt, wordt het bedrag snel hoger. Als je niets doet aan een schuld en je bent ouder dan 18 jaar, dan kun je te maken krijgen met een deurwaarder. Het is dus belangrijk dat je altijd je post opent.

Wat kun je doen als je schulden hebt?

Als je schulden hebt bij vrienden of bij je ouders kun je afspraken met hen maken. Maak samen een plan hoe je het geld terug kunt betalen. Je kunt bijvoorbeeld een begroting maken. Daarin zet je je inkomsten en uitgaven op een rijtje. Op de website van Nibud kun je zo’n begroting maken. Wil je graag meer geld besparen? Lees dan eens onze tips en tricks om geld te besparen.

Lukt het niet om het geldprobleem zelf op te lossen? Praat erover met bijvoorbeeld je ouders, broer, zus of vrienden op school. Zij kunnen je helpen met een oplossing. Je kunt ook praten met je mentor op school of met de Kindertelefoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.