Bitcoins

Geld betalen zonder bank? Dat kan met bitcoins. In 2010 kon je voor een paar bitcoin net een pizza kopen. Nu is een bitcoin al duizenden euro's waard! Maar wat zijn bitcoins eigenlijk? En kan jij er ook rijk mee worden?

Wat zijn Bitcoins?

Een bitcoin is elektronisch geld. Je hebt geen bank nodig om geld naar iemand te sturen of om iets te betalen. In 2009 is de software voor bitcoins ontstaan. Niemand weet precies wie de uitvinder is van de bitcoin, dus het is ook niet duidelijk waarom het is bedacht. Bitcoin is eigenlijk niets meer dan een computerprogramma. Je bewaart je bitcoins in een soort digitale portemonnee, ook wel een wallet genoemd. Hieruit kun je bitcoins ontvangen, overmaken en bewaren. Dit kan bijvoorbeeld met een app op je telefoon of software op je computer.

Blockchain

De blockchain is de onderliggende technologie achter de bitcoin. Het is een digitaal netwerk van computers die allemaal dezelfde informatie opslaan. Als er iets wijzigt, gaat dat dus langs alle computers. Deze informatie kan iedereen zien. Dat maakt het zo veilig en daarom heb je geen bank meer nodig. Zonder dit systeem zou iedereen zomaar bitcoins kunnen maken, en dan worden ze waardeloos. Deze technologie wordt steeds populairder. Het wordt nu ook al gebruikt voor het kopen van concertkaartjes en huizen. Hoe de blockchain werkt? Bekijk het filmpje:

Veiligheid en risico’s

Betalen met bitcoins is makkelijker en veiliger dan betalen met contanten, pin of creditcard. Maar je bent zelf verantwoordelijk voor het beheren en het uitgeven van je bitcoins. Het bewaren van bitcoins is nogal tricky. Dit is namelijk niet zo goed beveiligd als het systeem van de bitcoins zelf. Je kunt je bitcoins opslaan in een app op je telefoon. Maar als je je telefoon kwijtraakt, zijn je bitcoins ook weg. Betaal je een ander met bitcoins, maar stuur je het naar de verkeerde, dan is er niemand die het terug kan halen. Een ander groot gevaar is dat wallets te hacken zijn.

Cryptomiljonairs

Cryptomiljonairs zijn mensen die miljoenen verdiend hebben aan digitaal geld zoals bitcoins. En dit zijn geen oude mannen in grijze pakken. Juist jongeren verdienen veel geld aan de digitale munten. Erik Finman kocht op zijn 12e al bitcoins. De waarde bleef stijgen waardoor hij nu op zijn 18e bitcoins heeft ter waarde van 1,3 miljoen dollar. Ook in Nederland zijn er jonge cryptomiljonairs. Zie hier de 23-jarige Livaneli uit Rotterdam die cryptomiljonair werd door te handelen in ondere andere bitcoins:

Maar de waarde van de bitcoins en andere cryptovaluta schommelt flink. Je kunt dus ook zomaar veel geld verliezen. Een tip van veel bitcoinhandelaars is om je zo goed mogelijk in te lezen en er alles van af te weten voor je er aan begint. En zet nooit meer geld in dan je bereid bent om te verliezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.