Smoothies

Smoothies zijn lekker en bevatten veel groente en fruit. Je zou dus denken dat smoothies heel gezond zijn, maar klopt dit wel?

Wat is een smoothie?

Een smoothie is een drankje waarbij verschillende stukjes fruit of groente met een sapje samen worden gemixt in een blender. Smoothie is de Engelse betekenis van ‘glad en zonder stukjes”. Waar de smoothies vandaan komen is niet helemaal duidelijk. Stephen Kunhau denkt dat hij de uitvinder van smoothies is. Hij is de eigenaar van één van de grootste smoothieketens in de VS. Maar anderen zeggen dat smoothies uit Azië komen. Daar worden dit soort drankjes gemaakt met vruchten, yoghurt en honing.

Groente- en fruitsmoothies

Om een smoothie te maken kun je kiezen om fruit te gebruiken of groente. Of een combinatie natuurlijk. Je hoeft geen vers fruit te gebruiken, bevroren fruit is erg lekker en soms nog goedkoper ook. Voorbeelden van groente die je kunt gebruiken zijn: spinazie, boerenkool, komkommer, bleekselderij, courgette, rode bietjes, wortelen en broccoli. Een smoothie met groente heet een groene smoothie.

In dit filmpje zie je 3 gezonde smoothies:

Smoothies gezond of ongezond?

We denken vaak dat een smoothie hartstikke gezond is omdat er veel fruit en groente in zit. Toch is dit niet altijd zo. In fruit zit namelijk veel suiker. Dit zijn natuurlijke suikers, maar je lichaam reageert er hetzelfde op als op toegevoegde suikers. In een smoothie met tien aardbeien, één banaan, twee sinaasappels en twee appels zitten 8,5 suikerklontjes! Dat is meer dan in een glas cola, want daar zitten 8 suikerklontjes in. Daarnaast bevat fruit vezels. Vezels zorgen ervoor dat de suikers langzaam opgenomen worden in het lichaam. Als je fruit gaat mixen in de blender, dan gaan de voedingsvezels van het fruit kapot. Dit zorgt ervoor dat je lichaam suiker sneller opneemt, waardoor je sneller vet opbouwt.

Do’s en don’ts van een perfecte smoothie:

  • Gebruik diepvriesfruit of vers fruit
  • Voeg een beetje yoghurt of melk toe, zo wordt je smoothie lekker romig
  • Rauwe groente in je smoothie maakt hem gezonder!
  • Blend zo kort mogelijk en op een lage stand
  • Gebruik niet te veel verschillende soorten fruit in één smoothie
  • Voeg geen vruchtensap toe, hier zijn alle vezels uit gehaald
  • Doe er geen honing bij, het fruit is vaak al zoet genoeg!
  • Drink de smoothie direct op, want dan krijg je de meeste voedingsvezels binnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.