Man, vrouw en alles ertussenin!?

Stel je voor: je bent geboren als een jongen maar je hebt ook eierstokken, of je bent geboren als een vrouw maar je hebt ook testes, kan dat echt? En hoe heet dat dan?

Wat is een hermafrodiet?

Je bent hermafrodiet als je een afwijking in de chromosomen of de hormoonhuishouding hebt. Hermafrodiet is een duur woord voor een persoon die beide geslachten heeft. Als iemand bijvoorbeeld een penis heeft en eierstokken, dan is die persoon hermafrodiet, maar dat kan je vaak niet meteen aan iemand zien. In sommige gevallen wordt wel direct na de geboorte vastgesteld of je hermafrodiet (interseksueel) bent. Je ouders nemen dan het besluit of je een jongen of een meisje wordt. Om ervoor te zorgen dat je lichaam zich op de gewenste manier ontwikkelt krijg je mannelijke of vrouwelijke hormoontherapieën.

Hoe mensen die hermafrodiet zijn zich voelen is zeer verschillend. De een vindt het lastig om te accepteren van zichzelf, en de ander omarmt het en haalt er het beste uit. Het doet er niet toe hoe je bent geboren het belangrijkste is dat je blij bent met jezelf.

Waar komt het woord hermafrodiet vandaan?

Hermaphroditus was de zoon van de Griekse goden Hermes en Aphrodite. Hermaphroditus werd verleid door een halfgodin. Deze halfgodin smeekte de god Zeus of ze verenigd kon worden met Hermaproditus. Zeus gaf gehoor aan het gebed en zo werden Hermaphroditus en de halfgodin samen één.

Bekende personen

Je weet het misschien niet, maar er zijn ongeveer 85.000 mensen in Nederland die hermafrodiet zijn. Dan is de kans natuurlijk ook heel groot dat er beroemdheden tussen zitten!

Ryanne van Dorst

Ryanne, of zoals andere mensen haar kennen Elle Bandita is ook hermafrodiet. Ze is geboren met beide geslachtsdelen. Ryannes ouders hebben bij de geboorte gekozen dat ze een meisje werd. Lange tijd zat Ryanne niet lekker in haar vel. Ze had het gevoel dat haar ouders een echt “meisje meisje” van haar wilden maken, terwijl zij dit niet zo voelde. Tegenwoordig heeft ze het helemaal omarmd. Ze zegt zelf dat het niet uitmaakt in wat voor een lichaam je zit, het gaat erom wat je er mee doet!

Hanne Gaby Odiele

Hanne Gaby Odiele is een bekend Belgisch model. Ook zij is hermafrodiet. In een interview vertelt Hanne hier alles over. Zo vertelt ze dat de dokters tegen haar ouders hadden gezegd dat, als zij niet geopereerd zou worden, dat ze kanker zou krijgen en dat ze nooit zou kunnen opgroeien als een “normaal” meisje. Dit bleek achteraf helemaal niet waar te zijn. De operatie die was uitgevoerd was niet nodig. Maar het ergste vond zij, dat niet zij maar haar ouders beslisten of zij een jongen of een meisje zou zijn. Ook al was ze jong, Hanne had toch graag zelf de keuze willen maken.

Wil je meer weten over Hanne Gaby, bekijk dan deze video. (Engelse ondertiteling is mogelijk)

Lady Gaga?

Er is ook een discussie gaande over Lady Gaga en of zij hermafrodiet is of niet. Tijdens een optreden van de bekende zangeres dacht het publiek toch duidelijk een penis te zien. Volgens Lady Gaga is dit grote onzin! Kijk zelf maar wat jij ervan denkt:

Wil je meer weten over verschillende vormen van interseksualiteit? Kijk dan naar het programma 'Geslacht' op NPO: https://www.npo.nl/geslacht/BNN_101381999

Je kunt hier handige links vinden met LHBTIQ+-organisaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.