Het is nog nooit zo makkelijk geweest om een foto of filmpje van jezelf op internet te plaatsen. Via Instagram of TikTok hoef je maar een paar keer te tikken om te posten wat je maar wilt. Dit zorgt voor een constante stroom van leuke en creatieve foto’s en filmpjes waar de hele wereld toegang tot heeft.
Wat kan er fout gaan?
Een groot nadeel hiervan is dat er online trends rondgaan die je tot dingen kunnen aanzetten die je normaal niet zou doen. En dan heb je ook nog het probleem dat werkelijk iedereen toegang heeft tot wat jij online zet. Er zijn namelijk ook pedofielen en afpersers die social media gebruiken om zoek te gaan naar nieuwe slachtoffers.
Pedo's op Youtube
in 2019 werd bekend dat veel onschuldige video's van jongeren op YouTube vol zaten met reacties van pedofielen. Deze lieten ongepaste opmerkingen achter. Toen dit aan het licht kwam heeft de website maatregelen genomen om deze 'pedo reacties' tegen te gaan. Helaas is het nu zo dat veel van deze 'internet pedo's' zich verplaatst hebben naar andere sites en apps zoals Instagram en TikTok. Het probleem is dus niet opgelost, maar heeft zich alleen maar verplaatst.
Drama op Netflix
De bovengenoemde seksualisering van tienermeiden gebeurt niet alleen op het internet. Afgelopen jaar was er veel drama rondom de Netflix original 'Cuties'. Deze Franse film ontving veel kritiek vanwege de seksuele manier waarop ze jonge meisjes in beeld hebben gebracht. Door de film ontstond er een hevige discussie over hoe tieners zich wel en niet kunnen presenteren en of dit aangemoedigd moet worden of niet.
Wat nu?
Natuurlijk moet je gewoon je favoriete social media apps blijven gebruiken en het posten van je eigen foto's en video's moet gewoon kunnen. Het is alleen handig om even na te denken voordat je iets de wereld instuurt.
Waar moet je voor uitkijken
- Denk goed na over wat je online zet, weet je zeker dat je wilt dat iedereen op de wereld dit kan zien? Een seconde of twee nadenken voordat je iets de wereld instuurt kan geen kwaad!
- Vergeet niet dat alles wat je online zet altijd weer terug gevonden kan worden, ook al heb je het zelf verwijderd.
- Laat je niet te veel beïnvloeden door wat andere online zetten, post alleen dingen waar jij je comfortabel mee voelt.
- Rapporteer rare en ongepaste reacties onder de foto's en filmpjes die je online zet.
- Check de privacy instellingen van je socials. Op TikTok staat je account bijvoorbeeld standaard op openbaar. Dit doe je door naar je account instellingen te gaan en dan het kopje privacy aan te klikken.
- Kijk uit voor online afpersers die naar rare foto's en filmpjes vragen, het is het beste om deze mensen te rapporteren en te blokkeren. Ook kan je hen aangeven bij de politie.
Hieronder en video over een bende die jongens afperst met naaktfoto's.
Meer info
- Op de website van de Consumentenbond vind je informatie over de privacy instellingen van TikTok.
- Op Mijnonlineidentiteit.nl en op de website van de Consumentenbond vind je informatie over je privacy instellingen op Instagram.
- Op Helpwanted.nl kun je terecht voor advies en informatie over sextortion (chantage met een seksueel getinte foto).
- Op Vraaghetdepolitie.nl kun je terecht voor pesten of voor als er online iets misgaat.
- Lees ook ons thema over sexting of ons thema over online shamen.
Of stel jouw vraag anoniem op ons forum.