Tips voor als je je eenzaam voelt

Even samen chillen, met vrienden afspreken, of samen sporten. Nu we weer in de tweede lockdown zitten is het allemaal een stuk lastiger of zelfs onmogelijk. Door de maatregelen hebben veel jongeren last van eenzaamheid. In dit thema staan tips om hiertegen iets te doen.

Veel jongeren hebben door de lockdowns last van eenzaamheid

Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren last hebben van eenzaamheid. Maar liefst 2 op de 3 jongeren heeft er in deze corona tijd last van! Ook jongeren die daarvoor een heel sociaal leven hadden. Tussen de 3 en 10 procent van de jongeren heeft chronische (langdurig) last van eenzaamheid.

Door deze eenzaamheid krijgen veel jongeren stressklachten, depressieve klachten en problemen met hun studie. Dit kan weer leiden tot een gevoel van machteloosheid, een negatief zelfbeeld en/of het verlies van zelfvertrouwen.

Tips wat je kunt doen:

  • Maak elke dag even contact met iemand. Dat kan via de app, videobellen, een online game, of beter nog door even te wandelen of iets anders leuks te doen.
  • Denk positief. Er gaat geen dag voorbij met negatief corona nieuws. Je wordt er niet veel blijer van om alles te volgen. Dus beperk hoe vaak je het nieuws leest.
  • Bewegen is gezond voor je lijf, maar het helpt ook om je hoofd leeg te houden. Negatieve gedachten krijgen minder kans als je elke dag een rondje fietst.
  • Misschien kan je de hond eens uitlaten van iemand die liever niet buiten komt, of boodschappen doen voor een ouder iemand. Kijk eens op whapp.nl.
  • Het is natuurlijk verleidelijk om in je bed te blijven liggen, maar doe het niet! Daar wordt het niet beter van. Dus zet je wekker, sta op tijd op en ga iets doen.
  • Praat erover, lucht je hart. Daarvoor kun je bij je ouders / opvoeders terecht, maar ook bij de huisarts, het jongerenwerk, een vertrouwenspersoon op school of bij de kindertelefoon.
  • Kijk eens op Join-us.nu of er een Join Us lokatie bij jou in de buurt zit, of sluit je aan bij een online Join Us groep (12-25 jaar).
  • Voel je je angstig of depressief als gevolg van de eenzaamheid, via o.a. Psyned kun je eenvoudig een (betaalde) afspraak maken met een zelfstandig psycholoog.
  • Kijk eens op Eenzamejongeren.com, op deze site vind je tips, ervaringsverhalen en een forum. Ook kun je hier een test doen.
  • Op de website van het NJI staan nog veel meer tips over wie jou verder kan helpen.

Bekijk dit filmpje voor nog meer tips.

Ben je vaak eenzaam? Laat je horen!

Doe een melding via het landelijke meldpunt: www.eenzamejongeren.com Deze melding helpt om het probleem zichtbaar te maken.

Wat kun je doen om iemand anders te helpen?

Misschien heb je een vriend of vriendin die eenzaam is. Probeer het dan bespreekbaar te maken en probeer vooral veel te luisteren. Kom niet te snel met tips of oplossingen.

Meer informatie

Of deel je ervaring op ons forum!

link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.