E-sigaretten

Misschien rook je wel eens of heb je een keer een sigaret geprobeerd. Je kan er verslaafd aan raken. Als je toch een beetje op je gezondheid wilt letten kan je voor de minder schadelijke variant gaan: E-sigaretten. Maar is dit alternatief voor roken echt zo onschuldig?

Gratis stockfoto met close-up, detailopname, gekleurde man, gezicht

Sigaretten en E-sigaretten

Wanneer je rookt, dan verbrand je de tabak in de sigaret. De reden dat je verslaafd kan raken aan sigaretten is dat in een tabaksplant nicotine zit, en dat werkt zeer verslavend. Bij E-sigaretten verbrand je geen tabak, maar verdamp je een vloeistof. Vaak bevat die vloeistof nicotine, maar ook smaakstoffen die de bittere smaak van nicotine tegengaan. Daardoor krijgt de E-sigaret zijn zoete smaak. Is een E-sigaret dan wel echt beter voor je?

Is een E-sigaret schadelijk?

Bij een E-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij normale sigaretten. Daarnaast komen die stoffen ook in lagere concentraties vrij. Waarschijnlijk is een E-sigaret dus minder schadelijk dan een normale sigaret. Maar, de langdurige effecten zijn nog niet bekend, omdat de E-sigaret nog niet zo lang bestaat. Dat E-sigaretten beter zijn dan normale sigaretten betekent helaas niet dat ze geen effect hebben op je gezondheid. Ook door E-sigaretten kunnen je luchtwegen geïrriteerd of beschadigd raken én ook E-sigaretten verhogen de kans op kanker.

Gratis stockfoto met actie, buiten, buitenshuis, daglicht

Onschuldige varianten

Er zijn wel E-sigaretten waar (bijna) geen schadelijke stoffen in zitten. Dit klinkt ideaal maar heeft wel als gevolg dat je niet het prettige gevoel ervaart waaraan je bent gewend. Je rookt dan voor de lekkere smaak. Van een onschuldige joint zal je dan ook niet stoned worden. Kijk maar naar de video hieronder over de elektronische joint:

Stoppen met roken

Als je probeert te stoppen met roken kan de E-sigaret een handig opstapje zijn. Helaas is de kans groot dat je E-sigaretten blijft combineren met het roken van tabak. Of je raakt totaal verslaafd aan de E-sigaretten. Hieronder staan een aantal tips die je kunnen helpen om te stoppen met roken. Deze kan je ook toepassen als je wilt stoppen met de E-sigaretten:

  • Kies een startdatum waarbij je jezelf een aantal weken de tijd geeft om je alvast voor te bereiden. Maak de datum wel definitief en vermijdt excuusjes om de datum op te schuiven.
  • Je kan je voorbereiden door steeds vloeistoffen met een lager nicotinegehalte te proberen en zo af te bouwen tot nul.
  • Vertel iedereen om je heen dat je probeert te stoppen. Zo kunnen zij jou ondersteunen en tegenhouden wanneer je het moeilijk hebt.
  • Het werkt nog beter om samen met iemand anders te stoppen. Zo sta je niet alleen in de strijd.
  • Bedenk al van te voren wat je gaat doen als je het moeilijk hebt. Want je weet zeker dat die momenten gaan komen.
  • Doorbreek gewoontes waarbij je normaal gesproken een (E-)sigaret zou roken. Zoek afleiding.
  • Gooi je asbak of waterpijp weg en haal in plaats daarvan fruit of kauwgom in huis.

Meer info

Of ga naar ons forum en deel jouw verhaal!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.