Verkiezingen voor de Tweede Kamer

Binnenkort zijn er weer Tweede Kamer verkiezingen. Ook nu mag iedereen boven de 18 jaar zijn of haar stem uitbrengen. Maar waarvoor stemmen we eigenlijk?

Wat is de Tweede Kamer?

De Tweede Kamer maakt samen met de regering (= koning + alle ministers) nieuwe wetten. Ook controleert de tweede kamer of de regering haar werk wel goed doet. De Tweede Kamer is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse volksvertegenwoordiging. Het is een belangrijke plek waar jouw stem als burger wordt gehoord.

De 150 leden van de Tweede Kamer worden gekozen door iedereen die is gaan stemmen. Dus óók door jou! Zij beslissen of een wetsvoorstel wél of niet naar de eerste kamer gaat. Ook kunnen zij wijzigingen voorstellen.

Als een wetsvoorstel in de tweede kamer wordt aangenomen, dan gaat deze naar de eerste kamer. Wordt deze daar óók aangenomen, dan is de wet een feit.

De mensen die in de Eerste en de Tweede Kamer zitten, de Kamerleden, horen bij een politieke partij. Dat is een groep mensen met ongeveer dezelfde mening. Als je gaat stemmen, dan stem je op een partij. Binnen jouw partij kan je kiezen voor een persoon.

Waarom is stemmen belangrijk?

Nederland is een (parlementaire) democratie. Democratie betekent dat de mensen (18+) die in een land wonen, mogen mee bepalen over hoe het land wordt bestuurd.

Daarmee hebben we in Nederland heel veel geluk! Het is echt heel belangrijk dat we mogen stemmen. Daarbij telt jouw stem evenveel als de stem van een ander.

Veel mensen wonen in een land waar ze niks te zeggen hebben over het bestuur van een land. Gelukkig woon jij wel in een democratie. Ook jouw mening is belangrijk. Wees daar zuinig op en laat je stem horen!

Jongeren vormen een grote groep in Nederland. Als alle jongeren gaan stemmen, dan maakt dat een groot verschil. Denk daarbij aan onderwerpen als onderwijs, werkgelegenheid, klimaatverandering, gezondheidszorg, huisvesting, of studieschuld. De Tweede Kamer kan dus beslissen over jouw minimumloon en de rente op jouw studieschuld.

Jouw stem telt!

Links of rechts?

Om de politieke partijen in te delen worden vaak de termen links en rechts gebruikt. Een partij kan ook ergens tussen links en rechts in zitten, het midden. Maar wat betekenen deze termen nu precies en waar past jouw mening bij? In onderstaande video wordt dit uitgelegd.

Wie geef ik mijn stem?

Misschien weet je niet direct op welke partij je wilt stemmen. Al die partijen met al die standpunten kunnen best ingewikkeld zijn. Er zijn testen die je online kan maken om je te helpen met je keuze zoals

De Stemwijzer

Het Kieskompas

Er zijn ook testen speciaal voor jongeren, zoals:

Jongerenkieswijzer

Youngvoice.nl

En natuurlijk kun je naar de lijsttrekkersdebatten op televisie kijken. Dat kan ook via de website en app Debat Direct.

Op de website Stemmentracker.nl kun je zien wat partijen afgelopen jaar hebben gestemd. Dit is eigenlijk een omgekeerde stemwijzer! Je kunt het stemgedrag van politieke partijen over bijvoorbeeld stikstof, armoede of klimaat vergelijken met jouw eigen mening.

Veel politici en partijen zitten ook op sociale media. Een paar partijen volgen die jij interessant vindt, kan ook helpen met kiezen.

In het nieuws gaat het veel over politieke partijen. Door het nieuws in de gaten te houden zal je veel over deze partijen leren. Bijvoorbeeld NOS Stories.

Politieke jongerenorganisaties

Vind je politiek interessant? Dan vind je het misschien leuk om lid te worden van een politieke jongerenorganisatie. Bijna iedere partij heeft zo'n jongerenorganisatie. Iedereen tussen de 14 en 27 jaar kan lid worden.

Er zijn ook mensen die vinden dat jongeren vanaf 16 jaar ook al zouden moeten kunnen stemmen. Ronja Kroes (17) heeft hierover een betoog geschreven, 'de verantwoordelijke 16-jarige'.

Vind je het leuk om met anderen in discussie te gaan over politieke thema's? Hier kun je anoniem online stellingen met anderen bespreken!

Mensen Verzamelen Zich In Het Witte Gebouw

Je eerste keer stemmen

Spannend! Je mag voor het eerst stemmen. Maar hoe werkt het precies? Dat wordt uitgelegd in het filmpje hieronder.

Meer info

Of ga naar ons forum en deel jouw verhaal!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.