Om de vier jaar vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Zo mag ook dit jaar iedereen boven de 18 zijn of haar stem uitbrengen op 15, 16 of 17 maart. Maar waarom stemmen we eigenlijk en wat betekent het voor Nederland?
Waarom is stemmen belangrijk?
Misschien ben je helemaal niet van plan om te gaan stemmen, ook al mag je het wel. Zoals je in de video zag, ben je dan niet de enige: een derde van de jongeren kiest ervoor om niet te stemmen. Dit is niet alleen zo in Nederland. In 2016 was er bijvoorbeeld in Engeland de zogeheten ‘Brexit’. De jongeren waren fel tegen de Brexit, maar zij zijn niet gaan stemmen. De ouderen waren vóór en zijn wel naar de stembus gegaan. Nu is Engeland uit de Europese Unie. De jongeren hebben hun stem niet laten horen en nu zitten zij met de gevolgen van de Brexit opgescheept. Bedenk dus goed dat jouw stem een verschil kan maken voor de toekomst!
Links of rechts?
Om de politieke partijen in te delen worden vaak de termen links en rechts gebruikt. Een partij kan ook ergens tussen links en rechts in zitten. Maar wat betekenen deze termen nu precies en waar past jouw mening bij?
Op wie moet ik stemmen?
Misschien weet je niet direct op welke partij je wilt stemmen. Al die partijen met al die standpunten kunnen best ingewikkeld zijn. Er zijn testen die je online kan maken om je te helpen met je keuze zoals de stemwijzer en het kieskompas. Er zijn ook testen speciaal voor jongeren, zoals de jongerenkieswijzer en youngvoice.nl. Op youngvoice.nl kies je onderwerpen die jij belangrijk vindt. Daarna krijg je filmpjes te zien en geef je aan of het eens of oneens bent met de stelling. De resultaten van al deze testen laten zien bij welke partij of partijen jouw ideeën passen. En natuurlijk kun je naar de lijsttrekkersdebatten op televisie kijken.
Politieke jongerenorganisaties
Vind je politiek interessant? Dan vind je het misschien leuk om lid te worden van een politieke jongerenorganisatie. Bijna iedere partij heeft zo'n jongerenorganisatie. Iedereen tussen de 14 en 27 jaar kan lid worden.
Vind je het leuk om met anderen in discussie te gaan over politieke thema's? Hier kun je anoniem online stellingen met anderen bespreken!
Stemmen onder de 18
Iedereen die stemrecht heeft, mag op één iemand van een partij stemmen. Door te stemmen, kan jij meebepalen wat er in Nederland moet veranderen of wat er juist hetzelfde moet blijven. Je hebt stemrecht als je:
- De Nederlandse nationaliteit hebt
- 18 jaar of ouder bent
- Niet uitgesloten bent van het kiesrecht
Niet iedereen is het eens met deze voorwaarden. Zo wilt De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) bijvoorbeeld de leeftijdsgrens verlagen naar 16 jaar. Ook Ronja Kroes (17) schrijft in haar betoog 'de verantwoordelijke 16-jarige' waarom 16-jarigen zouden moeten kunnen stemmen.
Je eerste keer stemmen
Spannend! Je mag voor het eerst stemmen. Maar hoe werkt het precies en waaraan moet je denken?
Meer info
- Kinder- en jongerenrechten
- Wat mag je op welke leeftijd? Check de leeftijdsladder!
- Veel gemeenten hebben een jongerenraad die meedenkt met de Burgemeester en de wethouders.
- NOS 13×3 minuten: de grootste politieke partijen uitgelegd
- NOS 13×1 minuut: de kleinste politieke partijen uitgelegd
Of ga naar ons forum en deel jouw verhaal!