Een bijbaan vinden

Geld verdienen, wie wil dat nou niet? Maar waar vind je nu die leuke bijbaan? Met dit thema helpen we je op weg.

Stap 1: bedenk wat voor bijbaan je zoekt.

Kijk eens rond op websites van supermarkten, horeca, uitzendbureaus, bijbaan.nl of zoekbijbaan.nl. Kijk wat je leuk vindt en wat voor baan goed bij je past. Zoek je een baan voor in de avonden, in het weekend of voor een paar weken tijdens je vakantie? Kijk op de website van het Nibud wat wel en niet mag op jouw leeftijd. Het Nibud geeft ook aan hoeveel je ongeveer verdient met de verschillende bijbanen.

Populaire bijbanen zijn:

Supermarkt

We kennen allemaal wel iemand die achter de kassa staat of vakken vult in de supermarkt. Dat heeft een goede reden. Supermarkten zijn ingericht op jongeren die maar op bepaalde tijden kunnen werken. In de supermarkt kun je op verschillende afdelingen staan, zo doe je niet iedere dag hetzelfde.

Horeca

Als je graag sociaal en lekker actief bezig bent, dan kan een bijbaantje in de horeca ideaal zijn voor jou. Let wel op, het kan zijn dat je lange dagen maakt en – afhankelijk van de baan en je leeftijd – tot middernacht moet werken. Je salaris kan sterk verschillen, dit is afhankelijk van waar je werkt.

Callcenter

Praat je graag met mensen maar hoef je niet per se fysiek bezig te zijn op je werk? Dan is werken in een callcenter misschien iets voor jou. Zet jouw sociale skills in om mensen via de telefoon te helpen, gegevens te controleren of hen iets te verkopen.

Fietskoerier

Wil je fietskoerier worden? Kijk dan op websites als thuisbezorgd.nl, ubereats.com en gorillas.io. Hier kun je vrij snel aan de slag.

Oppassen

Een oppasbaantje kan je regelen met gezinnen die je kent of door een berichtje te delen in je straatapp of een andere wijkapp. Natuurlijk kan je ook een briefje door de brievenbus doen. Kijk ook eens op Sitly.nl

Stap 2: laat iedereen weten dat je werk zoekt!

  • Ga langs bij winkels, cafés en bedrijven en vraag of ze iemand nodig hebben. Vaak hangt er een advertentie op het raam. De persoonlijke benadering werkt nog altijd het beste. Ze vinden dit echt niet gek of raar. Bellen, mailen of een brief schrijven kan natuurlijk ook;
  • Vraag iedereen die je kent of ze nog een idee hebben voor een leuk baantje voor jou;
  • Je kunt een oproep op je social media plaatsen;
  • Schrijf je in bij uitzendbureaus zoals Randstad en TempoTeam. Bel na je inschrijving nog even om te vragen of ze werk voor je hebben, of loop er even langs;
  • Zoek op websites als bijbaan.nl, zoekbijbaan.nl en indeed.nl;
  • Kijk in de plaatselijke krant.

Jonge vrouw achter laptop

Stap 3: de sollicitatiebrief

Soms, maar niet altijd, wordt er om een sollicitatiebrief gevraagd. Hierin vertel je wie je bent, wat je kunt en waarom deze bijbaan je zo leuk lijkt.

Daarnaast maak je een CV (Curriculum Vitae). Hierin vermeld je je opleiding, je werkervaring en relevante vaardigheden en hobby’s. Let op, gemiddeld wordt er slechts 7.4 seconden naar een CV gekeken, dus houd het kort en zorg dat je CV opvalt. Hang er een vrolijke en scherpe profielfoto in. Laat alles nakijken door iemand op taal en spelling.

Zowel je brief als je CV moeten jouw toekomstige werkgever overtuigen dat ze jou moeten uitnodigen voor een gesprek. Kijk op sollicitatiebriefvoorbeeld.nl voor inspiratie.

Stap 4: het sollicitatiegesprek

Word je uitgenodigd? Bereid het sollicitatiegesprek dan goed voor:

  • Weet je al wat het werk inhoudt? Of heb je hier nog vragen over?
  • Waarom wil je deze baan graag hebben?
  • Waarom ben je geschikt voor deze functie?.

O.a. op vacatures.nl lees je meer over de do’s en dont’s tijdens zo’n gesprek.

NB In dit artikel staan goede tips, maar ook dat je de kennismaking start met een 'stevige handdruk'. In deze (corona)tijd misschien niet zo'n goeie… anticipeer op wat je gastvrouw/heer doet bij de begroeting is ons advies!

Stap 5: Check je rechten!

Ben je aangenomen? Gefeliciteerd! Lees wel even het contract goed door en vraag ook iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld je ouders of een jongerenwerker, om dit te doen. Let op het volgende:

Stap 6: Kom voor jezelf op.

Is je werk nog niet af en moet je daarom onbetaald doorwerken? Moet je zelf een vervanger regelen, terwijl je ziek bent? Word je in een verkeerde loonschaal uitbetaald? Het mag allemaal niet. Overkomt dit jou? Praat dan eerst met je leidinggevende. Wordt het niet opgelost, dan kun je gratis terecht bij een Kinder en Jongerenrechtswinkel. Check ook ons thema: problemen op je bijbaan.

Problemen op je bijbaan

Freelance

Ben je liever je eigen baas? Dan is freelance werken misschien iets voor jou. Als freelancer werk je voor jezelf en neem je opdrachten aan van opdrachtgevers en onderhandel je zelf over je salaris en werkuren. Let wel op! Als freelancer heb je geen arbeidscontract en moet je een heleboel zaken, zoals je belastingaangifte, zelf regelen. Op ikgastarten.nl en op freelance.nl vind je hierover meer informatie.

Ondernemer worden?

Misschien droom jij wel over je eigen bedrijf? Steeds meer mensen beginnen al jong met ondernemen dus waarom jij niet? Check daarvoor ons thema over ondernemen.

Easy money! Of toch niet?

In dit filmpje laat de NOS zien welke wereld er zit achter de online enquêtes. Echt rijk ga je hier niet van worden, maar het is voor sommige jongeren wel een manier om wat bij te verdienen. Let wel goed op via welke website je aan de slag gaat.

Discussiëren over bijbanen kan op ons forum.

Meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.