Uithuwelijken

Het is voor jou misschien heel vanzelfsprekend dat je zelf kiest me wie je een relatie wil en of je wil trouwen. Maar er zijn ook jongeren die hier weinig of niets over te zeggen hebben. Vooral in Afrikaanse en Aziatische landen komt dit nog regelmatig voor. Maar ook in Nederland worden nog steeds jongeren uitgehuwelijkt.

Vrouw In Zilverkleurige Kroon Die Naar Rechts Kijkt

Wat is uithuwelijken?

Als je wordt uitgehuwelijkt dan wordt je partner gekozen door iemand anders dan jijzelf. Bij het dwanghuwelijk wordt je gedwongen om met de door je ouders gekozen partner te trouwen. Bij een gearrangeerd huwelijk stellen je ouders een partner voor en ga je er zelf mee akkoord. Maar soms kom je alsnog onder druk te staan. Bijvoorbeeld doordat je bang bent om verstoten te worden door je familie als je niet akkoord gaat.

Waarom uithuwelijken?

Als je ouders jou willen uithuwelijken, dan kunnen ze daar verschillende redenen voor hebben:

  • Ze zoeken iemand van een bepaalde afkomst.
  • Ze zijn bang dat je ongehuwd zwanger raakt wanneer je niet uitgehuwelijkt wordt. Dit kunnen ze zien als een schande voor de familie.
  • Financiële reden: je wordt uitgehuwelijkt aan iemand uit een rijk gezin, dit gezin wordt gezien als een inkomstenbron.
  • Religieuze reden: het uithuwelijken hoort bij de religie.
Vrouw Die In Bloemenkleding Zich Naast Deur Bevindt

Voor altijd op vakantie

Het kan zo zijn dat je ouders willen dat je gaat trouwen met iemand in het buitenland. Ze zeggen dat je op vakantie gaat, maar in werkelijkheid blijf je daar veel langer. Je merkt dat ze veel achter jouw rug om bespreken en je spullen inpakken zonder te zeggen waarvoor. Het is dan belangrijk om op tijd actie te ondernemen. Je kan makkelijker geholpen worden wanneer je nog in Nederland bent.

Jongen met bord: Love shouldn't hurt

Hulp in Nederland

In Nederland zijn er strenge wetten om uithuwelijken te voorkomen. Je kan niet verplicht worden om te trouwen. Dreigt dit toch te gebeuren, dan kan je contact opnemen met Veilig Thuis: 0800-2000 of met Sterk Huis: 013 5433073. Zij luisteren naar jouw verhaal en kijken mee naar een oplossing. Ook kan het fijn zijn om te praten met mensen in je omgeving zoals vrienden of docenten.

Hulp in het buitenland

Wordt je uitgehuwelijkt, maar ben je niet meer in Nederland? Ook dan kan je geholpen worden. Als eerste kan je proberen contact op te nemen met de Nederlandse ambassade in het land waar je bent. Ook kan je het 24/7 Contact Center van Buitenlandse Zaken om hulp vragen. Als dit allemaal niet mogelijk is, dan kan je ook contact opnemen met LHKA (Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating). Je kan ook (anoniem) contact opnemen met het LKHA wanneer je iemand kent die slachtoffer is van huwelijksdwang of achterlating in het buitenland.

Meer info

Of ga naar ons forum en deel jouw verhaal!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.