Afgeperst met seksfoto’s

Volgens de NOS is het aantal sextortion meldingen tijdens de eerste lockdown verdubbelt. Maar wat is sextortion nu precies, waar moet je voor uitkijken, en hoe onderneem je actie tegen een afperser?

Wat is sextortion?

Sextortion is een samenvoeging van de woorden seks en extortion (het Engelse woord voor afpersing). Sextortion is dus afpersen met behulp van seksuele foto's of video’s. De afperser wilt vaak geld of meer beelden van zijn slachtoffer. Dit wilt hij bereiken door te dreigen met het verspreiden van de seksuele foto's of filmpjes van het slachtoffer. slachtoffers van sextortion leven dus vaak in angst dat hun naaktfoto’s en video’s verspreid worden onder hun familie en vrienden.

Amanda Todd

Een van de bekendste slachtoffers van sextortion is de Canadese tiener Amanda Todd. Amanda pleegde zelfmoord nadat ze online werd afgeperst door een 35-jarige Nederlander. Amanda had een filmpje gemaakt voordat ze zelfmoord pleegde. In dat filmpje legde Amanda uit dat de afpersing en de pesterijen die daaruit voortkwamen haar leven een hel maakte. De video ging viraal en is inmiddels al 14 miljoen keer bekeken.

De moeder van Amanda Todd op RTL late night.

Hoe krijgt een afperser je onder de duim?

Het probleem begint wanneer de afperser toegang krijgt tot gevoelige beelden en deze dreigt te verspreiden onder familie en vrienden van het slachtoffer. Hiermee probeert hij zijn slachtoffer te dwingen om dingen te doen die hij of zij niet wilt doen. Het kan gaan om het maken van meer foto's en filmpjes, of het overmaken van geld.

Hoe komt een afperser aan deze privé beelden? Het kan voorkomen dat je webcam of fotobibliotheek wordt gehackt, maar meestal heeft het slachtoffer deze zelf gemaakt en verstuurd.

Waar moet je voor uitkijken?

  • Check je webcam! De meeste webcam's hebben een lampje dat aan gaat wanneer de webcam actief is. Is je webcam actief zonder dat je hem hebt aangezet? Dan kan je webcam gehackt zijn. O.a. in dit artikel van Kaspersky lees je hoe je van een virus afkomt.
  • Denk goed na over wat je iemand doorstuurt. Als iets online staat gaat het echt nooit meer weg.
  • Hoe goed ken je de persoon naar wie je foto's wilt sturen? Als je ruzie met iemand krijgt die toegang heeft tot jouw privé foto’s kan hij deze alsnog verspreiden.

Wat kun je doen als iemand je probeert af te persen?

Dit zijn de tips van de politie:

  • Ga niet in op de bedreigingen.
  • Doe niet wat de afperser van je vraagt, dit is geen garantie dat het afpersen zal stoppen.
  • Verzamel bewijs! Maak screenshots en zorg dat je belangrijke website links (URL's) opslaat. Dit kan helpen wanneer je naar de politie gaat om aangiften te doen.
  • Wanneer je genoeg bewijs hebt moet je de afperser overal blokkeren en verwijderen.
  • Als je jezelf online tegenkomt moet je zo snel mogelijk contact opnemen met de betreffende website om deze beelden te verwijderen. Zoek op de website naar links zoals 'help' 'abuse' of 'contact' en stuur een mail waarin je je situatie uitlegt.
  • Als je contact zoekt met een Engelse site, stuur je mail dan in het Engels.
  • Praat over je situatie met een volwassene die je vertrouwd en doe aangifte bij de politie. Het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen tegen deze afperser. Het ondernemen van actie is de enige manier om de afperser tegen te gaan en je situatie te verbeteren.

Meer informatie

Of ga naar ons forum en deel jouw verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.