Problemen op je bijbaan

Je hebt een sollicitatie gehad en je bent aangenomen! Vol enthousiasme ga je op weg naar je werk, maar dat plezier verdwijnt snel. Want je collega schuift alle stomme klusjes op jou af, je moet meer uren werken dan afgesproken en je hebt steeds gedoe met je baas.

Wat te doen?

Boze man

Wat is er aan de hand?

Je kan tegen heel veel verschillende problemen aanlopen op je bijbaan. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Meer of minder moeten werken dan in je contract staat.
  • Werk moeten doen waar jij niet voor aangenomen bent.
  • Gepest worden door collega’s.
  • Iemand dwingt je om iets te doen (bijv. liegen, stelen) of juist niet te doen (bijv. iets verzwijgen).
  • Langdurige ziekte en/of problemen met jezelf.
  • Gevaarlijke dingen moeten doen op het werk zonder de juiste bescherming. Als je werkt met giftige stoffen of zware spullen moet verplaatsen moet jouw baas zorgen voor de juiste bescherming. Zo blijf jij gezond!
  • Een collega die je ongewenst aanraakt of seksueel getinte opmerkingen maakt.
  • Je wordt ontslagen zonder reden, terwijl de proeftijd al voorbij is.

Wat kan ik eraan doen?

Het kan lastig zijn om zelf actie te ondernemen. Om toch een goede oplossing te vinden kun je verschillende dingen doen:

  • Kijk eerst goed naar het probleem en jouw aandeel daarin, voordat je iemand anders de (volledige) schuld geeft.
  • Het kan helpen om dingen op te schrijven zodat je kunt vertellen wat er wanneer is gebeurd.
  • Praat met familie, vriend(in), je teamleider of je baas. Zoek van te voren wel goed uit bij wie jij terecht kunt met je probleem en vraag het anders aan iemand op je werk of aan je ouders.
  • Neem contact op met de vertrouwenspersoon op je werk. Daar kun jij je verhaal doen en kunnen jullie samen zoeken naar een goede oplossing. Hij/zij heeft een geheimhoudingsplicht en zal dus niets doen zonder jouw toestemming. Soms kun je ook anoniem contact opnemen.
  • Praat met de collega met wie je problemen hebt, ook als het je baas is. Dat is heel lastig en vraagt misschien aardig wat moed, maar het is vaak wel de beste oplossing.
  • Je kan ook naar een Jongerenrechtswinkel voor gratis advies.

Gesprek met je baas

Ken je rechten

Als je bijvoorbeeld werkt als vakkenvuller, dan zijn er allerlei regels en voorwaarden waar jouw werkgever aan moet voldoen. Ook bij andere bijbaantjes zijn er soortgelijke regels. In de video hieronder wordt uitgelegd waar jij allemaal recht op hebt.

Krijg ik genoeg betaald?

Zoals je in de video zag is er een kans dat ook jij te weinig krijgt uitbetaald. Het zou goed kunnen dat je baas dat niet eens doorheeft. Je loon is verkeerd berekend of hij/zij heeft er geen rekening mee gehouden dat je na je verjaardag meer moet verdienen. Zorg dat je baas hiervan op de hoogte is en jou snel meer gaat uitbetalen! Op rijksoverheid.nl kun je berekenen wat jij minimaal moet verdienen.

Money!

Ontslag nemen

Veel problemen op je bijbaan zijn uiteindelijk op te lossen. Maar heb je alles gedaan wat je kon doen en kom je er nog steeds niet uit? Kijk dan eens goed of het de stress wel waard is. Misschien kun je dan beter afscheid nemen, elkaar de hand schudden en op zoek gaan naar nieuw werk. Hoe jammer dat ook is…

Bijbaantjes en corona

Misschien ben je door het coronavirus wel je bijbaantje verloren. Vooral in de horeca valt er niks meer te doen. De NOS zocht uit waar je nu wél moet zijn als je wilt werken, of de coronabonus er nou komt en wat je rechten zijn als je een 0-uren-contract hebt. Dit zie je in het filmpje hieronder.

Meer info

Of ga naar ons forum en deel jouw verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.