Alles is duurder, wat nu?

Misschien merk jij het thuis ook. De verwarming mag (bijna) niet aan, je mag van je ouders maar even douchen en de boodschappen worden steeds duurder. Door de inflatie (het minder waard worden van geld) en de energiecrisis worden dingen die eerst heel betaalbaar waren nu ineens heel erg duur. Wat is er aan de hand? Hoe lang gaat dit duren? En wat kan jij doen om deze winter toch nog warm te blijven?

Waarom wordt alles duurder?

Hoe kan het eigenlijk dat alles steeds duurder wordt? Daar zijn verschillende redenen voor, zoals de oorlog in de Oekraïne. Omdat Nederland Oekraïne steunt in de oorlog tegen Rusland wil Rusland ons geen aardgas meer verkopen. Dit zorgt ervoor dat we minder aardgas hebben wat er weer voor zorgt dat het gas dat we wel hebben duurder is geworden. Ook electriciteit wordt daardoor duurder. Dit betekent dat alles waar je aardgas voor gebruikt (bijvoorbeeld warm douchen of de verwarming aanzetten) ook duurder is geworden. Maar ook (bijna) alles dat gemaakt wordt, wordt duurder omdat bedrijven bij het maken van dingen veel aardgas en electriciteit gebruiken.

Verder hebben we nu ook last van inflatie. Inflatie betekent dat geld minder waard wordt. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de supermarkt waar heel veel producten ineens duurder zijn geworden. Waar je eerst prima met €15 je boodschappen voor een dag kon doen kan het nu best zo zijn dat je voor diezelfde boodschappen ineens €20 kwijt bent. Deze inflatie komt ook door alle steunpakketten aan bedrijven i.v.m. corona. Hieronder wordt in een filmpje uitgelegd wat inflatie nu precies is en hoe het ontstaat.

Wat kan jij doen

Wil jij helpen met de rekening laag houden? Dan is het belangrijk om kleine dingen te doen zoals; niet te lang douchen, de deuren goed dicht maken (zodat koude lucht zich niet verplaatst) en de verwarming niet te hard aanzetten en gewoon een extra laagje kleren aandoen (Denk hierbij aan thermokleding). Als je dit allemaal al goed doet dan staan hieronder nog wat ongebruikelijkere tips.

Hier had je misschien nog niet aan gedacht!

  • Ben je echt een koukleum? Dan is het misschien verstandig om te investeren in een elektrische deken. Zo word jij warm, zonder de verwarming aan te zetten.
  • Ga sporten voor het douchen! Door even 20 push ups te doen voor het douchen warmt je lichaam zichzelf goed op en kan de douche lekker een paar graden kouder.
  • Hou jij van koken? Gebruik dan specerijen zoals gember, cayennepeper, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Deze ingrediënten zorgen dat je lichaamstemperatuur net een beetje omhoog gaat.
  • Ga de deur uit! Zet de verwarming helemaal uit en motiveer jezelf zo om even naar de bieb of sportschool te gaan. Op de sportschool kan je dan meteen douchen!
  • Organiseer een verwarmingsfeestje! Ga gezellig met vrienden samen op een kamer zitten en wissel ieder feestje van huis! zo ben je lekker warm én is het ook nog eens gezellig!

Kijk op Hier.nu voor nog meer tips.

Wat als jij je schoolspullen niet meer kan betalen?

Merk je dat je het niet meer voor elkaar krijgt om je spullen voor school te betalen? Ga dan het gesprek aan met school over hoe jij je schoolspullen moet betalen. Je school is verplicht jou hiermee te helpen. Het kan even moeilijk zijn, maar het is wel de beste manier om zo snel mogelijk je probleem op te lossen. Ook kan je hulp krijgen van Stichting Leergeld.

Heb jij stress van de energiecrisis?

Merk jij dat de hogere kosten jou of je familie wat veel worden? Neem dan even de tijd om te kijken waar de stress vandaan komt en vraag om hulp als dit nodig is. Je kunt kijken of contact opnemen met een jongerenwerker, of met jouw gemeente.

Handige linkjes

  • Via de test op Geldfit.nl kom je er achter hoe jij er financieel voor staat. Verder kun je ook anoniem om tips en advies vragen.
  • Gratis advies voor als je schulden hebt: Moneyfit.nl
  • Op Jongerenhulponline.nl vind je diverse gratis hulplijnen (chat en telefoon)
  • Nederlands Jeugd Instituut over Geldzorgen.
  • Bijna 18? Check dan bij het Nibud wat je allemaal moet regelen.

En natuurlijk kun je jouw verhaal ook delen op ons forum!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.