BookTok

De kans is groot dat ook jij de app op je telefoon hebt, en maar niet kan stoppen met filmpjes kijken op TikTok. Misschien dans jij wel de dansjes van Charli D'Amelio na, doe je mee met gekke challenges of leer jij via TikTok wel een goed boek kennen. Want dankzij het populaire BookTok, worden er weer massaal boeken gelezen! In dit thema lees je alles over BookTok en over welke boeken echt iets voor jou zijn.

Wat is BookTok?

BookTok is de hashtag waarmee je op TikTok laat zien dat jouw filmpjes over boeken gaan. De TikTok's laten bijvoorbeeld zien welke boeken leuk zijn om te lezen. Ook worden er grappen gemaakt over de 'lees-verslaving' die gebruikers hebben.

De filmpjes zijn razend populair, en er wordt ook echt meer gelezen. En ook op Instagram kan je de filmpjes bekijken. Daar wordt de hashtag Instabooks gebruikt.

Genres

Misschien volg jij BookTok nog niet en denk jij dat lezen niks voor jou is. In dat geval heb je het goede boek waarschijnlijk gewoon nog niet gevonden. Boeken zijn net als films en series, je zal het niet allemaal leuk vinden, maar er is altijd wel iets wat je wel leuk vindt.

Hier zijn een paar soorten boeken op een rijtje gezet:

 • Romantiek: Misschien wel het populairste genre, deze boeken gaan over de liefde. Een heel populair boek in dit genre is bijvoorbeeld 'Rood, wit en koningsblauw'
 • Misdaad en mysterie: een onopgeloste moord, een serie moordenaar of een psychopaat? Als je meer van spanning houdt is dit echt iets voor jou.
 • Drama en actie: dit is jouw genre als je gek bent op actie, of smult van dramatische verhalen. Denk er bijvoorbeeld eens aan om de boeken van de Hungergames te lezen, in plaats van de films te zien.
 • Horror: Is het je allemaal nog steeds te saai, dan zijn horror boeken misschien wel wat voor jou. De verhalen van Stephen King heb je misschien wel eens in de bioscoop gezien, maar wist je dat je IT ook gewoon kunt lezen? het wordt er niet minder eng op.
 • Biografie en non-fictie: zijn verzonnen verhalen voor jou niet leuk, dan zijn er ook nog een hoop boeken die echt gebeurd zijn. Er worden veel waargebeurde verhalen verteld in boeken. Beroemde personen schrijven vaak boeken over zichzelf. Jouw favoriete profvoetballer of zangeres heeft misschien wel zijn of haar verhaal opgeschreven.
 • journalistiek: Vind jij het leuk om iets nieuws te leren? Dan zijn er een hoop boeken die je interessant zult vinden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de boeken van De Correspondent
 • Wil je graag bepaalde schrijvers steunen, zoals de vrouwelijke schrijfsters, schrijfsters van kleur of queer schrijvers, dan kan je natuurlijk ook op basis daarvan naar je boeken zoeken.

Waar vind ik goede boeken?

Bij jou in de buurt zal vast een boeken winkel te vinden zijn. Maar als jij iedere keer een boek kopen wat duur vindt, dan kan je natuurlijk altijd gratis boeken uit jouw bibliotheek lenen. De bieb is ook een lekker rustig plekje om je boeken te lezen.

Misschien ben je ook wel eens een kleine ruil-bibliotheek tegen gekomen. Dit zijn kraampjes waar je een boek gratis mag meenemen, als je zelf een ander boek in het kraampje legt. Op deze manier kan je met een boek oneindig blijven door ruilen. Ruilen kan natuurlijk ook altijd met vrienden. Als je een leuk boek hebt gelezen, kan je deze uitlenen aan een vriend, en andersom.

Vergeet vooral ook niet om bij de kringloopwinkel in de buurt te gaan kijken. Hier zijn de boeken vaak lekker goedkoop! Het kan wel zijn dat je hier iets oudere boeken vindt.

Hoe kan ik lekker lezen?

Er zijn veel verschillende mogelijkheden als je een plekje zoekt om te lezen. Jij zult waarschijnlijk ook je eigen voorkeur hebben. Hier hebben we een paar suggesties voor je:

 • Je kan natuurlijk lekker met een boekje en een kopje thee op de bank of op je bed gaan zitten.
 • Misschien lees je liever onderweg. In de bus naar school, of als je een uur in de trein moet zitten. Een beetje ruis om je heen werkt voor jou misschien wel het beste.
 • Zoals we eerder al zeiden kan je natuurlijk ook lekker in de bieb gaan lezen. Niemand die je stoort, lekker stil!
 • Natuurlijk kan je ook een lekker buiten plekje opzoeken. je favoriete plekje in het park, of op het bankje aan het strand.

Sommige mensen lezen het liefst in stilte, terwijl andere graag iets op de achtergrond horen. Op YouTube en Spotify zijn talloze playlists te vinden met achtergrond muziek voor bij het lezen.

Meer info

 • Wil je graag BookToks gaan bekijken? Het account van Soraya Riem is een leuk BookTok account waar je zeker een kijkje kunt nemen.
 • Als je nog steeds niet weet welke boeken bij jou passen, doe dan de quiz om er achter te komen wat jij leuke boeken zou kunnen vinden.
 • Als je wilt lezen in de bibliotheek, en je daar vragen over hebt, kan je op de website van de bieb in jouw buurt kijken, of loop gewoon even naar binnen!
 • En wil je nu gewoon praten over boeken met anderen, vertel dan over jouw ervaring op ons forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.