Handig leren

Leren, leren en nog meer leren. En dat terwijl je ook leuke dingen had kunnen doen. Maar toch, je zal wel moeten. Wat nou als je sneller en beter leert leren, zodat je meer tijd hebt voor leukere dingen? In dit thema geven we je tips over hoe je zo goed mogelijk kunt leren.

Voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je helder hebt wat je moet weten voor je toets, welk soort vragen je kunt verwachten en hoe goed je de stof moet kennen. Zo voorkom je dat je voor geschiedenis jaartallen uit je hoofd leert, terwijl je op de toets open vragen voor je neus krijgt.

Bij goed voorbereiden hoort ook een goede planning. Denk na hoe lang je voor de stof nodig hebt en plan voor de zekerheid dan wat extra tijd in. Plannen is niet voor iedereen even makkelijk, maar vaak is het ook een kwestie van oefenen.

Werkplek

Een fijne plek om te leren is voor iedereen anders. Ben eens eerlijk tegen jezelf, leer je echt het beste op je eigen kamer met je telefoon vlak naast je? Misschien leer je wel het beste aan de keukentafel, met je ouders in de buurt.

Misschien blijf je na school nog wel twee uur in het gebouw hangen, omdat op school toch al een leer-sfeer hangt. Of ga jij misschien liever naar de bibliotheek. Het kan ook werken om van plek af te wisselen.

Misschien werkt huiswerkbegeleiding voor jou wel goed. Dit kost vaak wel geld. Je kan natuurlijk altijd even kijken welke opties er op jouw school of bij jou in de buurt zijn.

Stampen, stampen, stampen

Bij talen krijg je vaak een hele woordenlijst mee die je letterlijk moet kennen. Je kunt dan niets anders doen dan herhalen totdat de woorden in je hoofd zitten. Voor veel mensen werkt het goed om woordjes hardop te leren.

Een goede manier van herhalen is elk woord op een briefje schrijven (stel dat je een taal leert, dan zet je het Nederlandse woord op de voorkant, en de andere taal op de achterkant). Leer de woordjes met de briefjes. Als je een woordje echt kent, kan je dat briefje weg doen. Zo blijven alleen de woorden over die je moeilijk vindt.

Heb je weinig tijd om te stampen, spreek dan alle woordjes, jaartallen of afkortingen van scheikundige elementen in op je telefoon. Dan kan je er naar luisteren als je op de fiets of in de bus zit. Je kan ook gebruik maken van flashcards op je telefoon. De app Quizlet is gratis te downloaden en is heel handig om snel kaartjes op te maken en mee te leren.

Je hersenen onthouden iets veel beter als ze het vaak binnenkrijgen. Je kan dus veel beter elke dag eventjes een paar minuten iets herhalen, dan dat je de dag van te voren 4 uur leert.

In de stof duiken

Hoef je de stof niet letterlijk te kennen, maar moet je alles begrijpen en kunnen toepassen? Maak dan bijvoorbeeld een schema van de verschillende fasen van de Tweede Wereldoorlog, of gebruik een zogenaamde ‘Mindmap’. Op internet zijn ook filmpjes te vinden die saaie stof op een leuke en duidelijke manier uitleggen, zoals Wiswereld voor wiskunde. Je hersenen zijn visueel ingesteld en kunnen filmpjes, tekeningen en schema’s beter onthouden.

Een samenvatting is ook een goede manier om actief bezig te zijn met je studiemateriaal. Het laat je nadenken over de belangrijkste punten en je hebt meteen een handig overzicht om te leren. Ook hier geldt weer dat je de stof moet herhalen, anders ben je het zo weer kwijt!

Het kan ook goed werken om een oefentoets te maken. Vraag je leraar bijvoorbeeld of je een toets van een paar jaar geleden mag meenemen of zoek er eentje online. Ook chat GPT kan inmiddels een oefentoets voor je maken als je vertelt wat je moet kennen en op welk niveau. Zeker met vakken zoals wiskunde werkt het vaak het beste om het vaak te doen.

1+1=3

Je leert snel door aan iemand anders te vertellen wat je hebt geleerd. In eigen woorden kun je bijvoorbeeld die lastige formules uitleggen. Leg aan je ouders uit welke oorzaken en gevolgen de 80 jarige oorlog had of vertel je knuffelbeer hoe dat aardrijkskundige begrip werkt.

Je kan ook samen leren met vrienden en elkaar helpen. Dan moeten jullie dat ook wel echt doen natuurlijk. Misschien heeft je vriend(in) tips voor je, of je komt erachter dat je belangrijke dingen vergeten bent. Ook door het delen van aantekeningen die jullie gemaakt hebben krijgen jullie allebei nieuwe informatie, die nuttig kan zijn voor de toets.

Pauzes

En dan het goede nieuws: Pauzeren moet! Onderzoek toont aan dat je het meeste leert aan het begin en einde van een sessie studeren. Wanneer je begint wil je snel vooruit en blijf je geconcentreerd. Daarna daalt je concentratie. Wanneer je weet dat je over een tijdje moet stoppen met studeren, gaat de concentratie weer omhoog.

De meeste mensen vinden het fijn om steeds tussen de 45 en 60 minuten te leren, en dan 5 tot 10 minuten pauze te houden. Als 45 minuten voor jou te lang is, kan je steeds een beetje korter leren tot je een fijne tijd hebt gevonden. Tijdens de pauze kan je wel het beste iets actiefs doen, op je bed TikTok kijken werkt lang niet zo goed als een kleine wandeling of een paar push ups doen.

Meer informatie

  • Wil jij nu nog beter kunnen leren? Het boek ‘Leer leren’ van John Cliteur staat boordevol goede tips en trucs.

  • Is er een andere reden waardoor studeren niet goed lukt? Zou je misschien last kunnen hebben van dyslexie of dyscalculie? Of kan je je slecht concentreren door ADHD? Geef dit probleem dan aan bij je mentor, schoolpsycholoog, huisarts of je ouders.

  • Als je je slecht op je school kan concentreren omdat er thuis iets aan de hand is, ook dan kan je naar je schoolpsycholoog of jongerenwerker of iemand anders die je vertrouwt. Je kan er ook anoniem over praten met de Kindertelefoon of Allesoke (18 plus).

  • Wil jij je eigen studietips nog delen of advies vragen aan anderen? Dat kan altijd via het Forum!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.