Grensoverschrijdend gedrag

Bij grensoverschrijdend gedrag ga je over de grenzen van een ander. Bijvoorbeeld elkaar toch aanraken als hij of zij dit niet wil. Of iets afpakken. Wat voor de een onschuldig is en misschien zelfs grappig is bedoeld, is voor de ander misschien ongewenst of zelfs traumatiserend. Denk daarom goed na over wat je zegt en doet.

Wat is grensoverschrijdend gedrag?

Grensoverschrijdend gedrag is ongewenst gedrag waar jij je niet goed over voelt. Ook heb je hier geen toestemming voor gegeven. Grensoverschrijdend gedrag kan verschillende vormen aannemen, zoals discriminatie, pesten, (seksuele) intimidatie, ongewenst foto's van iemand delen en ook agressie of zelfs aanranding.

Grensoverschrijdend gedrag kan leiden tot slaap- en concentratieproblemen, angsten en vermindering van het zelfvertrouwen van het slachtoffer.

Denk daarom goed na over die ene opmerking, of over waar je je hand neerlegt!

Geen 'nee' betekent nog geen 'ja'

Iemands grenzen over gaan kan snel gebeuren. Maar niet iedereen geeft haar of zijn grenzen aan met ‘Nee.’ 'Als iemand geen ‘Nee’ zegt, dan betekent dat namelijk niet automatisch dat deze dan ‘Ja' zegt. De volgende dingen betekenen ook nee:

  • De ander is terughoudend
  • De ander kijkt je niet aan
  • De ander is nerveus
  • Er worden redenen gegeven om iets niet te doen.
  • De ander zegt ‘Ik weet het niet goed.’ of ‘Misschien.’

Als niet duidelijk is of de ander iets wel wil, let dan goed op deze signalen.

Ken je mensen die zich grensoverschrijdend gedragen?

Als je ziet dat iemand grensoverschrijdend gedrag vertoont, is het belangrijk om hem of haar op hierop aan te spreken. Ook als het je vrienden zijn. Zie je dat jouw vrienden de billen van een meisje vastpakken, bijvoorbeeld tijdens het uitgaan? Zeg er dan wat van. Praat hierover met je vrienden. Zij zouden het ook niet leuk vinden als iemand dat bij hun zusje of vriendin zou doen, dus waarom zouden zij dit wel doen bij een ander meisje?!!

Meer info

Heb je te maken met grensoverschrijdend gedrag of wil je hier meer informatie over? Het is belangrijk om hierover te praten. Dit kun je natuurlijk doen bij vrienden, ouders jongerenwerk of bij een mentor op school. Hieronder vind je ook een aantal organisaties waar je gratis terecht kunt.

Of deel jouw verhaal op ons forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.