Voel jij je wel eens alleen?

Vrienden op school, leuke dingen met ze doen. Samen gamen of een avondje Netflix. Je zou denken dat iedereen dat heeft. Toch zijn er veel jongeren die weinig tot geen vrienden hebben. Zij voelen zich (soms) eenzaam.

Veel jongeren zijn weleens alleen

45% van de jongeren in Nederland voelde zich de afgelopen 4 weken enigszins tot sterk eenzaam. (RIVM, mei 2023)

Heb jij het gevoel dat je alleen bent en bij niemand echt terecht kunt als je ergens mee zit? Je voelt je alleen, terwijl je niet alleen bent. Als je dat gevoel vaak hebt, kan het zijn dat je eenzaam bent.

Hierdoor kan je stressklachten, depressieve klachten, een negatief zelfbeeld en problemen met je opleiding of werk krijgen. Genoeg redenen dus om hier iets aan te doen!

Niet iedereen heeft behoefte aan veel vrienden

Het is natuurlijk helemaal oké als je zelf niet zoveel behoefte hebt aan contact met mensen. Het is pas een probleem als je alleen bent, terwijl je dat niet wilt. Als je je slecht voelt omdat je alleen bent, dan wordt het een probleem.

Aan de andere kant zijn er ook mensen die zich alleen voelen, terwijl ze veel mensen om zich heen hebben. Of iemand wel of niet eenzaam is hangt dus ook af van hoe deze persoon dit beleeft.

Tips tegen eenzaamheid:

 • Ga naar JoinUs.nu en maak eenvoudig contact met andere jongeren die zich ook weleens eenzaam voelen!
 • Maak elke dag even contact met iemand. Dat kan via de sociale media, videobellen, een online game, of beter nog door even te wandelen of iets anders leuks te doen.
 • Zoek een sport of hobby, doe iets wat je leuk vindt. Hier zal je veel nieuwe mensen ontmoeten.
 • Steek energie in de contacten die je hebt. Vaak realiseren mensen zich te laat dat ze te weinig tijd aan hun vrienden besteden. Stel voor om iets leuks te doen samen.
 • Bewegen is gezond voor je lijf, maar het helpt ook om je hoofd leeg te houden. Negatieve gedachten krijgen dan minder kans. Fiets elke dag even een rondje of maak een wandelingetje!
 • Misschien kan je de hond eens uitlaten van iemand die liever niet buiten komt? Of boodschappen doen voor een ouder iemand. Kijk eens op Whapp.nl.
 • Zoek een baantje of ga vrijwilligerswerk doen. Hier leer je mensen kennen.
 • Het is natuurlijk verleidelijk om in je bed te blijven liggen, maar doe het niet! Daar wordt het niet beter van. Zet je wekker, sta op tijd op en ga iets doen.
 • Zoek een team of club op school om bij te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een leerlingenraad of debatclub.
 • Goede vrienden hebben lukt niet binnen een dag. Geef vriendschappen de tijd.
 • Blijf goed voor jezelf zorgen. Lief zijn voor jezelf zorgt er voor dat je lekkerder in je vel zit.
 • Als je ouder dan 18 bent kan je via de app Amigos, mensen in de buurt vinden die zin hebben om iets leuks te doen. De app zelf lijkt een beetje op Tinder, maar dan voor vrienden.
 • Praat erover, lucht je hart. Daarvoor kun je bij je ouders / opvoeders terecht, maar ook bij de huisarts, het jongerenwerk, een vertrouwenspersoon op school of bij de Kindertelefoon of Allesoké.nl.

Bekijk het filmpje hieronder voor nog meer tips:

JoinUs

JoinUs is er voor iedereen die zich alleen voelt en daar verandering in wil brengen. JoinUs organiseert door het hele land bijeenkomsten waar je andere jongeren ontmoet. Ook zijn er online meetings. Er zijn ervaren begeleiders aanwezig die helpen met het maken en behouden van nieuwe vrienden!

Ben jij eenzaam en wil je er wat aan doen? Of wil je gewoon méér vrienden? Kijk dan op JoinUs.nu!

Wat kun je doen om iemand anders te helpen?

Misschien ken je iemand die soms alleen is (of denk je dat iemand alleen is). Probeer het dan bespreekbaar te maken en probeer vooral veel te luisteren. Af en toe een praatje maken kan heel veel doen voor de ander. Als iemand alleen is, dan kan 'ie niet vaak even z'n verhaal kwijt, luister daarom vooral.

Ook kan je zorgen dat de persoon zich betrokken voelt. Betrokken bij de klas, of de groep waar jullie onderdeel van zijn. Je kan ook (onopvallend) iets aanraden waar de persoon andere mensen leert kennen: “Je bent altijd zo fanatiek bij gym, zou je niet op een sport willen zitten?” of “Ik zag een vacature bij de supermarkt, zou dat niet wat voor jou zijn?”

via GIPHY

Meer informatie

 • Op Join-us.nu vind je veel informatie en een handige test.
 • Lees de tips om vrienden te maken of ga naar een van de fysieke of online bijeenkomsten van JoinUs.
 • Wil je gratis en anoniem chatten of bellen? Kijk dan ga naar Kindertelefoon.nl (tot 18 jaar) of AllesOké.nl (18-25 jaar). Op Jongerenhulponline.nl vind je nog véél meer organisaties waar je gratis terecht kunt voor hulp en advies.
 • Misschien is de gratis app Amigos wat voor jou? Een soort Tinder maar dan voor vrienden. Wel 18+.

Of deel je ervaring op ons forum!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.