Eenzaamheid onder jongeren

Vrienden op school, leuke dingen met ze doen. Samen gamen of een avondje Netflix. Je zou denken dat iedereen dat heeft. Toch zijn er veel jongeren die weinig tot geen vrienden hebben. Zij voelen zich (soms) eenzaam.

Veel jongeren zijn eenzaam

Ongeveer 1 op de 3 jongeren in Nederland is weleens eenzaam. Heb jij het gevoel dat je alleen bent, bij niemand echt terecht kunt of dat je leeg bent van binnen? Dan voel je je waarschijnlijk eenzaam.

Hierdoor kan je stressklachten, depressieve klachten, een negatief zelfbeeld en problemen met je opleiding of werk krijgen. Genoeg redenen dus om hier iets aan te doen!

Liggende hond met droeve ogen

Niet iedereen heeft behoefte aan veel vrienden

Het is natuurlijk helemaal oké als je zelf niet zoveel behoefte hebt aan contact met mensen. Eenzaamheid hoeft niet altijd opgelost te worden. Het is pas een probleem als het je belemmert, of als je daardoor niet goed voor jezelf zorgt.

Aan de andere kant zijn er ook mensen die zich eenzaam voelen, terwijl ze veel mensen om zich heen hebben. Of iemand wel of niet eenzaam is hangt dus ook af van hoe deze persoon dit beleeft.

Tips tegen eenzaamheid:

 • Ga naar JoinUs.nu en maak eenvoudig contact met andere jongeren die zich weleens eenzaam voelen!
 • Maak elke dag even contact met iemand. Dat kan via de app, videobellen, een online game, of beter nog door even te wandelen of iets anders leuks te doen.
 • Zoek een sport of hobby, doe iets wat je leuk vindt.
 • Steek energie in de contacten die je hebt. Vaak realiseren mensen zich te laat dat ze te weinig tijd aan hun vrienden besteden. Stel voor om iets leuks te doen samen.
 • Bewegen is gezond voor je lijf, maar het helpt ook om je hoofd leeg te houden. Negatieve gedachten krijgen dan minder kans. Fiets elke dag even een rondje!
 • Misschien kan je de hond eens uitlaten van iemand die liever niet buiten komt? Of boodschappen doen voor een ouder iemand. Kijk eens op Whapp.nl.
 • Het is natuurlijk verleidelijk om in je bed te blijven liggen, maar doe het niet! Daar wordt het niet beter van. Zet je wekker, sta op tijd op en ga iets doen.
 • Praat erover, lucht je hart. Daarvoor kun je bij je ouders / opvoeders terecht, maar ook bij de huisarts, het jongerenwerk, een vertrouwenspersoon op school of bij de Kindertelefoon of Allesoké.nl.
 • Kijk eens op Eenzamejongeren.com. Op deze site vind je tips, ervaringsverhalen en een forum. Ook kun je hier een test doen.
 • Op de website van het NJI staan nog veel meer tips over wie jou verder kan helpen.

Bekijk het filmpje hieronder voor nog meer tips:

JoinUs

JoinUs is er voor iedereen die zich alleen voelt en daar verandering in wil brengen. JoinUs organiseert door het hele land bijeenkomsten waar je andere jongeren ontmoet. Ook zijn er online meetings. Er zijn ervaren begeleiders aanwezig die helpen met het maken en behouden van nieuwe vrienden!

Ben jij eenzaam en wil je er wat aan doen? Kijk dan op JoinUs.nu!

Wat kun je doen om iemand anders te helpen?

Misschien heb je een vriend of vriendin die eenzaam is. Probeer het dan bespreekbaar te maken en probeer vooral veel te luisteren. Kom niet te snel met oplossingen.

Tips:

 • Merk je dat iemand eenzaam is? Maak dan even contact. Hier kan je iemand heel erg mee helpen.
 • Als je bij een vereniging zit, dan kan je iemand die eenzaam is een keer uitnodigen om een keer mee te doen bij jouw club.
 • Ga een keer wat doen met iemand die eenzaam is. Bijvoorbeeld even wandelen of gewoon praten.

via GIPHY

Meer informatie

Of deel je ervaring op ons forum!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.