Vintage en tweedehands kleren

Vintage en tweedehands kleren worden steeds populairder. Oude kleding een tweede leven geven is duurzaam en het is een stuk goedkoper dan nieuw. In dit thema geven we je tips om aan tweedehands kleren te komen. Zo kan je er steeds als nieuw lopen voor weinig geld en ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu!

Vintage of tweedehands?

Officieel kunnen we kleding pas vintage noemen als het 25 jaar of ouder is. Tweedehands is dus iets anders dan vintage. Maar of een shirt vintage of tweedehands is, het geeft in ieder geval een tweede leven aan een kledingstuk. Als je een vintage kledingstuk wil hoef je niet ver te zoeken. Een blouse van je vader of een oude broek van je moeder toen zij jong waren is al vintage. En tweedehands kleren kan je op nog veel meer plekken vinden.

In het filmpje zie je wat je allemaal in een tweedehands kledingwinkel kan vinden.

Voordelen van tweedehands kleding

De kledingindustrie is slecht voor het milieu. Tien procent van de wereldwijde CO2 uitstoot komt door de kledingindustrie. Bovendien worden veel kleren vaak maar een paar keer gedragen. Daarna komen deze op de afvalberg terecht. Maar als je je oude blouse naar de kringloop brengt, dan maak je er iemand anders blij mee. Hoe vaker een kledingstuk gedragen wordt, hoe minder nieuwe kleding er geproduceerd hoeft te worden.

Ook je eigen portemonnee is blij met vintage kleding. Het is een stuk voordeliger dan nieuwe kleding kopen. Daarnaast is vintage kleding ook uniek. Je nieuwe kledingstuk is een paar jaar oud, waardoor niet iedereen het heeft.

Hoe kom je aan vintage kleding?

YouTuber Diana Leeflang laat in haar video’s zien waar ze tweedehands kleding haalt. Bijvoorbeeld een rommelmarkt of een kringloopwinkel. Maar er zijn meerdere mogelijkheden om een tweedehands pareltje te scoren.

  • Kijk bij je ouders of zelfs bij je opa of oma in de kledingkast of op zolder.
  • Via apps. De app Vinted biedt veel vintage kleding aan wat een nieuw leven verdient.
  • Kleding ruilen met vrienden. Plan een middag met je vrienden en kijk wat er bij elkaar in de kast hangt. Draag je een kledingstuk al een tijdje niet meer? Ruil het met je vrienden!
  • Ga naar een kringloopwinkel bij jou in de buurt.
  • Doe mee met een ketting kledingruil.

Bij een ketting kledingruil gaat een tas met kleding van adres naar adres. Staat de tas bij jou voor de deur? Dan kun je er iets uitpakken, maar ook een kledingstuk in de tas doen. Als je dit gedaan hebt is het tijd om de tas naar het volgende adres te brengen.

Wil je meedoen aan een ketting kledingruil? Ga dan naar de website Clothingloop.org/nl. Gaat er geen tas met kleding rond bij jou in de buurt? Dan kun je je eigen route beginnen. Je kunt je ook inschrijven via de website, of je begint met een paar vrienden of familieleden zelf.

Er zijn ook een hoop vintage-shops te vinden op Instagram. Het Nederlandse merk Rêveuse bestaat nog niet zo lang, maar is het zeker waard om te kijken. Ook bij De Ruilhoek vind je veel leuke kleding. Je kunt hier items scoren van de Mango, Zara, etc. Maar ook van merken als Ganni en Gestuz.

In het filmpje wordt uitgelegd waar je aan moet denken als je duurzaam wilt shoppen.

Deel jouw ervaringen op ons forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.