Met dat geld betaal ik deels mijn studie die ik nu volg. Haal ik mijn diploma binnen tien jaar dan hoef ik dat geld niet terug te betalen en wordt de lening een gift. Ik wil na deze opleiding verder studeren maar voor mijn volgende studie is dit helaas niet het geval. Want ja hoor, er komen weer eens nieuwe regels.
Nu, als student, heb ik het recht op studiefinanciering. Dit is verdeeld in vier delen: een basisbeurs, de aanvullende beurs, de ov-chipkaart en een lening. Elke student heeft recht op de basisbeurs en een ov-chipkaart. Nu ja, in de toekomst niet meer. Want ja, we hebben een nieuwe regel. Sociaal leenstelsel, uhlg.. wat houdt het precies in? Het bedrag wat ik nu maandelijks krijg (basisbeurs) wordt een lening. Dat betekent dat als ik mijn diploma binnen heb, ik dat geld gewoon moet terugbetalen. Zo betaal ik dus voor de volgende opleiding zo’n 12.000 tot 15.000 euro meer! Wat?!
Toen het sociaal leenstelsel weer als onderwerp aan bod kwam, heb ik veel reacties gezien op social media. Zo heb ik nergens een positieve reactie gelezen. Ik vind het ook een domme zet. Jongeren die beginnen met hun studie, zijn vaak rond de achttien jaar. Mij is altijd geleerd dat geld lenen geld kost. Nu worden wij zowat gedwongen om te lenen om ook maar een enige studie te kunnen volgen. Kan ik een tweede opleiding in de toekomst wel betalen? Ik heb nu al twee bijbaantjes, zit op school, wil in augustus op kamers en enige vrije tijd vind ik ook wel fijn. Een derde bijbaantje is hier dus zeker geen optie. Zoals eerder gezegd, ik moet dus gaan lenen en geld lenen kost geld. Ik zit al een beetje in de knoop als ik denk aan studeren in de toekomst, hoe denken jullie erover?