Inmiddels acteer ik al 6 jaar bij een amateurmusicalvereniging en dat is echt heel leuk en uitdagend! We hebben een hele gezellige groep met mensen met verschillende achtergronden. En elk jaar doen we weer ons best om een mooie voorstelling neer te zetten. Maar hoe speel je nu iemand anders?
Personage opbouwen
Bij acteren speel je een rol in een verhaal. Je moet een personage neerzetten en vorm geven. Soms is er al een korte omschrijving van je personage, maar dat is meestal niet genoeg. Het leukste is om in een personage te duiken. Dit doe je door van je personage een persoon te maken. Bedenk hoe je personage eruitziet. Loopt hij krom of rechtop? Wat voor kleding heeft zij aan? Hoe praat je personage? Ga bijvoorbeeld eens rondlopen, zoals je personage dat zal doen? Beweeg dan ook zoals je personage? Een trots iemand, loopt bijvoorbeeld rechtop en zelfverzekerd. Doe je deze oefening met meerdere personen en spreek elkaar dan ook eens aan vanuit je rol.
Van binnen naar buiten
Naast hoe je personage eruitziet kun je ook je personage opbouwen van binnen naar buiten. Je denkt dan na over hoe oud je personage is. Welk eten vindt hij lekker? Uit wat voor gezin komt je personage? Waar is hij opgegroeid? En heeft je personage een geheim? Door dit soort vragen te stellen ga je van een personage spelen, naar een personage worden. Een techniek die je hierbij kunt gebruiken is elkaar interviewen. Je beantwoordt dan vragen zoals jouw personage dit zou doen. Zo kun je voor jezelf een achtergrond bedenken, wat je meeneemt tijdens het acteren.
Je hebt vast wel eens een film gekeken, waarbij je echt een hekel kreeg aan ‘the bad guy’. Of dat je helemaal mee kon leven met de hoofdpersoon. Dat zijn nu voorbeelden waarin acteurs zo goed een rol neerzetten, dat je denkt dat het een echt persoon is. En dat maakt voor mij acteren zo leuk, je ben echt voor even iemand anders.