Angst maakt terrorisme sterk

Het komt steeds dichterbij

Angst komt voor in verschillende soorten en maten. Je kan angst hebben voor de tandarts, angst voor honden of voor hoogtes. De laatste tijd delen we allemaal een angst: de angst dat een aanslag de volgende keer écht dichtbij gebeurt.

Bang om dingen te gaan doen

Voor mij begon de angst echt met de aanslagen in Parijs. Daar schrok ik van, heel erg zelfs. Kerst naderde maar ik durfde in de kerstvakantie niet eens naar Amsterdam voor een dagje weg met mijn vriendin. Wat als er iets gebeurt? Wat als daar een aanslag wordt gepleegd. Ik denk dat velen deze gevoelens toen deelden.

De angst lijkt minder te worden

Afgelopen dinsdag was er weer een aanslag in Brussel. Ik was in Eindhoven toen ik het nieuws hoorde. Verschrikkelijk. Maar dit keer was het anders. De angst die ik voorheen had was er niet meer terwijl het nu zoveel dichterbij was. Hoe kan dit? Waarom leek het alsof ik er aan gewend was geraakt? Er werd ook niet zo veel over gesproken en dit zette me aan het denken.

Ik stuitte op een bericht bij de NOS over het wennen aan een bepaald soort situatie. Blijkbaar is het zo dat als je regelmatig aan iets wordt blootgesteld wat je voorheen niet kende, je eraan went. Dit zegt psycholoog Martin Appelo. Ik vond dit fijn om te lezen maar ook weer heel erg. Het is toch erg hoe snel je gewend raakt aan dit soort dingen.

Veiligheidsexpert Marc Zannoni zegt dat mensen nog wel schrikken, maar er minder verbaasd over zijn. Hij vertelt dat de tijd die je nodig hebt om te herstellen na een aanslag korter lijkt te worden. Zanonni zegt ook doordat aanslagen vaker voorkomen, de mens gewend raakt aan patronen rondom een aanslag. Dit merkte ik zelf ook want ik wist meteen dat er binnen de kortste tijd weer ‘verdachte’ koffers/tassen gevonden zouden worden. Het volgt elke keer een soortgelijk patroon. Ik wen er dus inderdaad aan.

Leef je leven en laat de terroristen niet winnen

Toch zie ik dit proces als iets positiefs. De angst die ik eerst had is er niet meer. Ik durf gewoon weer een dagje weg te gaan. Ik mijd de grote drukte niet meer. Ik leef mijn leven en ik laat mij niet meer beïnvloeden door deze angst. Ik raad dit iedereen aan. Leef je leven, doe leuke dingen, ga dagjes weg. Laat je niet bang maken want terroristen voeden zich met onze angst. Angst maakt terrorisme sterk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.