Antidepressiva, nee of ja

Antidepressiva, alleen al van het woord kreeg ik de kriebels. Het had zo’n negatief beeld in mijn ogen. Alleen echte gekkies krijgen pillen, mensen die helemaal de weg kwijt zijn. Maar er zijn zoveel mensen die antidepressiva krijgen voor veel verschillende redenen. Daar ben ik er een van. Ik heb last van een angststoornis en ga sinds anderhalf jaar naar een psycholoog. Antidepressiva zouden mijn afstudeerstage wat minder spannend voor me maken. Toch twijfelde ik ontzettend om eraan te beginnen.

Waarom niet?

Antidepressiva nemen voelde een beetje als valsspelen en de makkelijkste weg kiezen. PillenIk wil graag alles op eigen kracht doen zonder tovermiddeltjes. Ik was bang om in een zombie te veranderen, die niet meer zonder pillen kon. Uiteindelijk ben ik overgehaald om naar een psychiater te gaan. Een leven lang je goed voelen met elke dag een pil, is beter dan altijd ongelukkig zijn zonder pillen.

Hoe nu verder?

Een psychiater leek me alleen voor de echt ernstige gevallen. Voor de mensen die echt niet zonder de juiste medicijnen kunnen. Uiteindelijk bleek het gewoon een dokter te zijn, maar voor je geestelijke gezondheid in plaats van je lichamelijke. Ik zou altijd mogen stoppen met antidepressiva als het niet zou werken. Bovendien was ik niet verplicht om iets te gaan nemen, ook al zat ik nu bij een psychiater.

Ondanks mijn bezwaren ben ik begonnen met antidepressiva. En je hebt me niet langs zien komen in een aflevering van The walking dead, dus zombie worden viel wel mee. Wel kreeg ik bijwerkingen, zoals misselijk, duizelig, hoofdpijn en mijn handen en benen trilden super erg. Dat was wel ontzettend vervelend.

Wanneer ga je je dan beter voelen?

Na een paar maanden veel verschillende pillen en hoeveelheden te proberen, bleek het voor mij niet te werken. Nu ben ik aan het afbouwen. Antidepressiva blijken voor mij niet de oplossing. Toch weet ik dat mensen er beter van kunnen worden, dat heb ik bij andere mensen gezien. Dat het bij mij niet werkt maakt me wel bang. Wanneer het ooit slechter met me gaat, zullen antidepressiva me niet kunnen helpen.

Mijn mening is in ieder geval veranderd, daarom zou ik jou graag willen vragen: Wat is jouw mening ten opzichte van antidepressiva? Zou jij, als het nodig is, antidepressiva gebruiken? En wat zou een manier zijn om antidepressiva een positiever beeld te geven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.