De hel die presenteren heet

Ik ben nooit dol geweest op het geven van presentaties. Toen ik op de basisschool zat kon ik wel huilen toen ik een spreekbeurt moest houden. Met knikkende knieën stond ik voor de klas. Op de middelbare school ging het me niet veel beter af. Van tevoren was ik heel zenuwachtig en ik had altijd het gevoel dat het slecht ging, al was dat vaak niet zo.

Dat ik presenteren eng vind is niet gek, want heel veel mensen hebben er last van. Jij misschien ook wel. Daar is dus niks raars aan, maar vervelend is het wel. Wat kun je er dan aan doen?

Voor mij werkt het om me heel goed voor te bereiden. Dit kost natuurlijk wel tijd, maar het zorgt er ook voor dat ik zelfverzekerder word. Ik leer de tekst uit mijn hoofd en oefen de presentatie. Soms voor de spiegel, maar meestal voor mijn ouders of vrienden. Zo krijg ik meteen reactie op wat ik vertel en kan ik nog aanpassingen maken. Ik bedenk me ook dat het maar heel even duurt, want voor je het weet is je presentatie weer voorbij. Wil je meer tips over hoe je (niet) moet presenteren? Kijk dan dit filmpje.

Krijg jij ook de zenuwen van presenteren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.